Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Híreink

A föld tiszteletéről és védelméről tartottunk tevékenységet a Zöld Héten

Az elmúlt napokban a Zöld Hét keretén belül a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Gimnázium nyolcadikos diákjai, a kézdiszentkereszti óvodások, a kézdikővári Kovács Ferenc Általános Iskola alsó és felső tagozatosai, az ozsdolai Kun Kocsárd Általános Iskola alsó tagozatasai, a Bod Péter Tanítóképző tizedikes és tizenegyedikes diákjai, a Nagy Mózes Főgimnázium hatodikosai, kilencedikesei és tizedikesei tanulói a Zöld Nap Egyesület közreműködésével különböző játékos tevékenységek, vetített-képes bemutatók segítségével ismerkedtek meg a föld napjának a fontosságáról. A világnap kapcsán a környezettudatos nevelés jelentőségére kívántuk ráirányítani a figyelmet. A mintegy háromszáz résztvevővel tartott tevékenységet az egyesület helyi önkéntesei (Borsó Andrea, Györgyjakab Boróka, Hodor Enikő és Straua Medárd) és a Be Active Be Green azerbajdzsáni, török ESC önkéntesei közösen vezették le.  Az eseményen készült fotók megtekinthetőek az egyesület Facebook oldalán.

A Föld napjának ötletét először 1969-ben vetették fel egy UNESCO konferencián, majd 1970. március 21-én, a tavasz első napján (az északi féltekén) meg is tartották az első Föld napját. Az egy hétig tartó interaktív programmal a klímaváltozás negatív hatásairól beszéltünk és a környezettudatos nevelésre szerettünk volna egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni, illetve a gyerekek figyelmét felhívni arra, hogy jobban vigyázzanak környezetükre, ne pazaroljanak. Többek között beszéltek a föld tiszteletéről és védelméről, ismertetve azt a tényt, hogy az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy az egészséges környezet alapvető fontosságú az életünkhöz és gyakran evidenciának tartják a létezését. Pedig, ha nem vigyázunk rá a létezése kérdéses lehet. Mindannyian részesei vagyunk annak a rendkívül színes, változatos, bonyolult ökoszisztémának, amelyben élünk és felelősséggel tartozunk nemcsak a saját jövőnkért, hanem a következő generációkért is. Éppen ezért is fontosnak tartjuk, hogy már ideje korán elkezdjük környezettudatosságra nevelni a gyermekeinket. A Föld napja egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

A Zöld Nap Egyesület köszöni az együttműködés lehetőségét a pedagógusoknak.  A tevékenység az Európai Szolidaritási Testület résztámogatásával valósult meg. 

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Derya Yavlar és Özlem Üner

Megosztás

Egyéb híreink

Video