Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Híreink

Tizenharmadik alkalommal szerveztek Tavaszi Zöld Napokat

Ormeny nemzeti est (90)

Péntektől vasárnapig Kézdivásárhelyen tizenharmadik alkalommal rendezett Tavaszi Zöld Napokat a helyi Zöld Nap Egyesület. Az érdeklődők sportvetélkedőkön, kerekasztal-beszélgetésen, kiállításmegnyitón és előadásokon vehettek részt, emellett a hetedik örmény nemzeti est is a program részét képezte.

A péntek délelőtti beharangozott szemétgyűjtési akciót az esős időjárás miatt elhalasztották egy későbbi időpontra. A délutánt pedig a Sportszálló társalgójában egy kerekasztal-beszélgetéssel kezdték el, melynek keretén belül a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) az idén is meghírdette az Év Civil Szervezete, illetve az Év Önkéntese pályázati kiírást. A helyi Sportirodával és a Kendu Egyesülettel karöltve szervezett kerékpár ügyességi versenyre több kategóriában neveztek be a résztvevők, legnépesebb a kisiskolás résztvevők tábora volt.

A szombat reggel sporttal folytatódott, az egyesület önkéntesei a sportirodával karöltve amatőr asztalitenisz bajnokságra hívtak minden egyes asztalitenisz iránt érdeklődőt. Az eseménynek a Kicsid Gábor Sportcsarnok adott otthont, melyre több mint negyvenen regisztráltak. Este pedig a hetedik örmény nemzeti estre került sor a Vigadó Művelődési Ház dísztermében, Alik Mazmanyan és Mariam Evanesyan – akik 2022. szeptember végén érkeztek Kézdivásárhelyre egyéves önkéntes munkára,  a Heal the earth, reloaded edition II nevű projekt ESC önkéntesek – interaktív vetített képes előadáson mutatták be szülőföldjüket. „Magyar hangjuk” Kató Kincső Barbara, a Dr. Csiha Kálmán Református Kollégium tanulója volt, aki az elhangzottakat angolból fordította magyarra. A másfél órás bemutatót az ország történelmi és földrajzi jellegzetességeinek ismertetésével kezdték, majd annak látványosságait, népviseletét, híres személyiségeit ismertették. A legfontosabb ünnepek témaköre kapcsán kiderült, az örmények kifejezetten szeretik a különböző ételkülönlegességek köré épülő fesztiválokat. Különleges ünnepük a Vardavar, amely során az utcára vonuló emberek vízzel locsolják le egymást a lelki megtisztulás érdekében. A videóbejátszásokkal színesített előadás egyik meglepetéseként Szekrény-Asatryan Dávid előadásában egy örmény verset is meghallgathattak.

Vasárnap a hagyományokat követően került sor a konferencia sorozatra, melynek első előadója Borsó Andrea, Fábián Edina, Szabó Tímea-Barbara Kézdivásárhely, mint öko városról, Kocsis Enikő a t(ánc)-vitamin jótékony hatásairól osztott meg tényeket és számadatokat, Nagy Lajos fotóművész pedig a természetfotózásról tartott érdekes egy előadást, Szántó József a hagyományos mézespogacsa fortélyait mutatta be. A szünetet követően Kozma Orsolya a maradékmentés és fenntartható táplálkozásról, míg Hodor Andrea a süthető gyurma: a lehetőségek tárháza címmel tartott vetítettképes bemutatót. Az esemény zárásaként a festett mennyezetkazetták bemutatójár került sor. Az elmúlt nyolc hónap alatt készített munkákból ízelítőként harmincat állítottak közszemlére három templom – a zabolai református vár­templom, a kézdimartonfalvi református templom és a szacsvai református templom – mennyezetkazettáinak másolataiból. A sikeres pályázatról és a szakkör munkájáról Kis Emese programfelelős elmondta: 2021-ben és 2022-ben már sikeresen pályáztak a Nemzeti Művelődési Intézetnél két szakköri tevékenységre, az idén megnyert harmadik pályázatuknak köszönhetően a bútorfestés fortélyairól tanulhatott a tanítóképző négy diákja Dénes Mária Magdolna és Kovács Ilona bútorfestőktől. A konferencián közreműködtek a Bod Péter Tanítóképző diákjai: Csiszer Brigitta, Nagy Oláh Adrien, Pakó Kamilla, Ráduly Blanka, Szabó Szilvia, Szabó Tímea-Barbara.

Ráduly Attila így mérlegelt a tizenharmadik kiadás végén, melynek jelmondata „Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése” volt. – Jövőre is megszervezzük az eseményt a résztvevők számától függetlenül. Úgy vélem ugyanis, nem elég csupán egy nap a holnapért és az éghajlatért, legalább két napot szeretnénk ennek szentelni. És Kézdiszéken jelenleg ez az egyetlen három napig tartó, zöld dolgokról szóló eseménysorozat, amely változatos programjaival minden korosztályt megszólít. Arra kell gondolnunk, hogy létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése, és erre kell figyelmeztetnünk a lakosságot is – összegzett.

Partnerek: Európai Szolidaritási Testület, Vigadó Művelődési Ház, Kovászna Megyei Művelődési Központ, kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, a Kendu Egyesület, Bod Péter Tanítóképző és a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyéb híreink

Video