Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Híreink

“Green is the new chic” – felvidéki ificsere beszámoló

Hetfo (16)

2023. augusztus 28. és szeptember 3. között a Zöld Nap Egyesület által kilenc résztvevő (8 fiatal + 1 csapatvezető) kapott ismét lehetőséget, hogy részese lehessenek egy újabb kalandnak Szlovákiában, egy felvidéki kis városban, Nagykaposon. A csapat tagjai Babos Boglárka, Borsó Andrea, Deák Helga-Ajnácska, Szász Nóra, Gál Bence, Vajna Ákos, Venczel Tamás, Bartók Hunor és a Zöld Nap Egyesület elnöke Ráduly Attila.  A program a “Green is the new chic” nevet viselte és fő célja a környezetvédelem fontosságának elmélyítése és tudatosítása a fiatalok életében. A programba négy országból vettek részt (Spanyolország, Bulgária, Szlovákia-Felvidék és Románia-Erdély). A nemzetközi találkozón készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

A hosszú utazást követően, a hétfő reggelt megszokott ismerkedős játékokkal kezdtük. Különböző névtanulós és csapatépítő játékokkal ismerkedtünk meg. A játékok után, az ificsere szervezője, Bálint Annamária ismertette velünk a hét programjait és közösen szabályokat állítottunk fel és sor került a titkos barátok kihúzására is. Ez azt jelentette, hogy azzal a személlyel akit kihúztál a hét folyamán közelebb kerülhess vagy akár olykor- olykor meglepd kisebb ajándékokkal. Minden nap négy workshoppon vettünk részt, különböző témakörökkel kapcsolatban. Ezeket a workshoppokat mindig egy érdekes játékkal kezdtük, amik által közelebb kerültünk külföldi társainkhoz. 

Az első nap meglátogattunk egy természetes bio kertet,ahol együtt alkottunk madáretetőket és hernyó hotelt. Ezt követően kis csoportokra osztva ismerhettük meg Nagykapost egy kincskeresős játék segítségével. A második nap, mondhatnám a legizgalmasabb napunk volt. Délelőtt meglátogattunk egy csodaszép méhészetet,amit egy aranyos felvidéki család üzemel. Rengeteg új dolgot tanultunk arról, hogy miért olyan fontos a méhek munkája az emberiség életében és a környezetünk fenntarthatóságában. Kipróbálhattuk a méhviasz gyertya öntést és a tulajdonosok finomabbnál finomabb mézeket kóstoltattak velünk. Ezt követően lehetőségünk adódott meglátogatni II. Rákóczi Ferenc emlékházát. A délutánt a sátoraljaújhelyi kalandparkban töltöttük el, ami egy igazi feltöltődés volt számunkra.

Szerda a tanulás napja volt. Ezen a napon minden workshop egy-egy nagyon fontos témát ölelt körül. Tanulhattunk az ökológiai lábnyomunk súlyosságáról és hogyan tudnánk csökkenteni a sok káros mindennapi szokásainkat, jobban megismertük az Erasmus + által kínált lehetőségeket és csapatunkkal megmentettük Bartabás városát. Szerda este került sor az erdélyi és felvidéki nemzeti estre, ahol Huni legényest táncolt, mi bemutattuk a nemzeti viseletünk szoknyáját és meséltünk Erdélyről, meg arról, hogy miért is vagyunk mi romániában magyarok, hiszen sokaknak kérdés volt, hogy hogyan tudunk értekezni a felvidéki magyar diákokkal. 

A csütörtök reggelt pár székely népi tánccal kezdtük majd belevágtunk a nagy főzésbe. Az addig főként irodaként működő termet átalakítottuk egy hatalmas konyhává és négy különböző ételt készítettünk el (zakuszkát főztünk, kenyeret és különböző sütiket süttünk). Célja az volt,hogy megtanuljuk, hogyan tudnánk fenntarthatóan főzni és minél jobban tartósítani az élelmiszereinket. A workshop keretein belül azt is megbeszéltük, hogy hogyan tudnánk csökkenteni az élelmiszer pazarlást. Este sor került a bolgár és spanyol nemzeti estre is, ahol sikerült jobban megismernünk társaink kultúráját.

Pénteken délelőtt különböző sporttevékenységeken vettünk részt és izgalmasabbnál izgalmasabb játékokat játszottunk, ahol megmutatkozott mindenki versenyszelleme. Délután ismét egy workshopon vettünk részt, ahol természetes anyagból készítettünk mécsestartót. Szombat volt számunkra az utolsó nap sajnos,mivel a mi vonatunk vasárnap reggel indult. A szombati napot Kassa városában töltöttük,ahol egy nagyon kedves idegenvezető ismertette velünk a város kultúráját és látványosságait. Ezt követően a szabad idős programba probáltuk felfedezni a város szépségeit. Este az egész csapat a helyi pizzázóban szórakozott,majd sor került az oklevelek kiosztására, a titkos barát leleplezésére is és a bucsura is. Persze az eseményt követően ,egy pár spanyol és felvidéki diák átjött hozzánk még egy utolsó kártyapartira ami késő éjjelig elhúzódó beszélgetés lett.

Összességében szerintem egy nagyon jó programban vehettünk részt. Nagyon hálás vagyok,hogy ismét lehetőségem adódott egy újabb programra,hiszen ezek azok az élmények amikre örökké emlékezni fogok. Az Erasmus + programok által rengeteget fejlődök mint az angol kommunikációban is és személyiségileg is sokkal nyitottabb és alázatosabbá válok minden program után,hiszen minél több emberrel találkozunk a világ különböző pontjairól,annál jobban megérthetjük a világot amiben élünk.

Szerző: Szász Nóra

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyéb híreink

Video