Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Híreink

Beszámoló a DigiRIS olaszországi ificseréről

Harmadik Nap (481)

2022. október 20- 24. a Zöld Nap Egyesület 10 tagja lehetőséget kapott, hogy részt vegyen egy újabb ificserén. Ezúttal Olaszország egyik idillikus kisvárosába, Udinébe látogattak. Jelen voltak a Székelyföldről induló csapat mellett a Friuli-Venezia Giulia régió Gemona városából, valamint Ljubljanából az érdeklődő, lelkes fiatalok. A nemzetközi találkozón készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

A DigiRIS európai ötletbörze nem csupán egy darab mobilitásból áll,  hanem egy hosszabb projekt, melynek a résztvevő országok adnak otthont. Február közepén a kézdivásárhelyi tagok fogadják majd a projektben szereplő fiatalokat, a lezárásra májusban, Szlovéniában kerül sor. Mindennek a tulajdonképpeni témáját a digitális állampolgárság (az internethasználat írott és íratlan szabályai), a digitális jólét és a kommunikáció képezték. Közösen  tervezünk,  egy, a kortársaknak szóló  kommunikációs kampányt is a digitális világ tudatos használatáról.

Programjainkat tekintve az Udinében töltött idő számos lehetőséget kínált. Első este már megismerhettük azt a 10 olasz fiatalt csoportmunka és egy gyors-rövid, ám izgalmas játék segítségével, akikkel az elkövetkező napok közös munkáit élhettük meg, illetve a program vezetőit. 
A második és harmadunk nap szólt igazán a digitalizálásról, minden oldalról megközelítve a témát, ezzel lehetőséget adva csoportmunkára, vagy éppen az eltérő vélemények következtében kialakuló vitákra. Első nap Udinében egy hangulatos kisteremben töltöttük a nap nagy részét, ahol bemutattuk kisvárosunkat és pár olyan helyet, amit érdemes meglátogatni, ha Romániába jönnek. 
A bemutató után csoportmunka következett, ahol az online média volt a fő téma. A résztvevők minden országból be kellett mutassanak olyan embereket, akiket az országból sokan ismernek, de fent vannak a média platformokon is, ez lehetett YouTuber is akár. Mi például Dezső Bencét jelöltük ki. 
Ezután a feladat az volt, hogy minden ország sorrendbe kellett állítsa az adott országban leghasználtabb alkalmazásokat/platformokat. Ezek mellett lehetőséget kaptunk meglátogatni a MEC Egyesületet képviselő, programban résztvevő középiskolások hegyekkel körülvett szülővárosát, az 1976-os földrengés következtében újraépített Gemona del Friuli-t. Meglátogattuk az itt tanuló diákok iskoláját, az aznapi  programok ott zajlottak egy teremben. Rengeteget játszodtunk, de talán 2 helyzetet emelnék itt ki, ami viszont komoly témákat foglalt magába. Szintén csoportban dolgoztunk és minden csoportnak ki volt adva egy szó ami egy érzelmet takart pl. : boldogság, szorongás, félelem. Majd a csoport tagjai olyan helyzeteket kellett leírjanak egy lapra, amikor az ember érezheti ezeket az érzéseket. Az érdekes rész ott jött csak igazán, amikor el is kellett játszani egy helyzetet, ahol megnyilvánulnak ezek az érzelmek.
Az utolsó nap Udine külső felére utaztunk és ott is egy kis barátságos teremben végeztük a programokat. Ezen a napon rengeteget beszélgettünk. Talán azt emelném ki, hogy mindenki kifejthette a véleményét az adott témáról és persze ezt majd csoportmunkával pecsételtük meg. Végül kis cetlikre írtuk le, hogy mi tetszett az ott töltött idő alatt a legjobban és azt is leírhattuk, hogy min változtattunk volna. 

A Zöld Nap Egyesületet képviselő csapata, akik a résztvevőkkel együtt szerepjátékok és tapasztalataik szabad kifejezése által személyes és mély látásmódjukat osztották meg a világról, amelyben mindennapi valós vagy valótlan szorongásaikat és reményeiket élik: Ráduly Attila, Balázs Attila, Márton Fanni-Bíborka, Erdély Betty, Domokos Georgina, Pál Karola, Kató Kincső, Szabó Timea- Barbara, Venczel Tamás és Takács Boglárka. A csere az Európai Unió résztámogatásával, az Erasmus+ program keretén belül valósult meg.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyéb híreink

Video