Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Híreink

Szappankészítés használt étolajból

Szombat délelőtt a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület spanyolországi vendégei, Pablo és Isabel, az egyesületnél önkéntesként tevékenykedő Gema Puerma Castillo szülei készítettek házi mosószappant a szervezet önkéntesei által gyűjtött használt étolajból. Az eseményen készült fotók az egyesület facebook oldalán tekinthetőek meg.

A háziszappan ma sem divatjamúlt, elkészítésének a módja viszont már sokkal egyszerűbb, korszerűbb. A technika nagyon könnyen elsajátítható, csak türelem kell hozzá, no meg fantázia. Az alábbiakban olvasható a recept és az elkészítés módja. Hozzávalók: 1 liter használt étolaj 200 gram marószóda (soda caustica néven beszerezhető bármilyen vegyész üzletben) 400 ml. melegvíz 40 ml ruha öblítő, fehérítő (jelen esetben Vanish, elhagyható) Kellékek: műanyagkesztyű, vastagabb műanyag tál, fakanál, forma A csalódás elkerülése érdekében fontos tudni a miből mennyit aranyszabályt.

 A pontos adagolás nagyon fontos, így érdemes beszerezni a digitális mérleget. Elkészítés: A marószódát a meleg vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk az előzőleg jól átszűrt használt étolajat (ez azért szükséges, hogy az esetleges étel maradékokat, stb. eltávolítsuk) és kitartóan kavargatjuk egy fakanál segítségével 15 percig, míg a massza el nem kezd sűrűsödni. Miután ez megtörtént hozzáadjuk a 40 ml ruhaöblítőt, ami elhagyható, de igazán ettől kap selymesebb állagot. Majd formákba öntjük és hagyjuk 24 – 48 órát, hogy álljon, majd akár már használható is. A szappan viszont 2-3 hét hűvös, szellős helyen való szárítás után lesz az igazi és ekkor nyújt minőségi mosást. Használata fehér ruhák esetében ajánlott, hiszen a marószóda erőssége miatt színekre nem javallott. Tudták ezt nagyanyáink is, akik saját főzésű szappannal és nem intelligens mosóporral súrolták habfehérre a házi szőtteseket.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyéb híreink

Video