Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Híreink

Élete részévé vált a Székelyföld

 Örményország kis hegyvidéki ország Ázsiában, hivatalos nyelve az örmény, a lakosság közel 95 százalékának vallása örmény gregoriánus, írásrendszerük az örmény ábécé. Számos eltérést mutat Románia vagy Erdély sajátosságaival szemben, mégis az örmény Gayane Asatryan Erdély mellett döntött, miután a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesületnél volt önkéntes 11 hónapon át. Gayane egy másik lánnyal, a lett Ieva Brikmane-val 2012. február 6-án kezdte meg önkéntes munkáját a Zöld Nap Egyesületnél. A lányok az európai uniós Fiatalok Lendületben (Youth is Action) projekt Európai Önkéntes Szolgálata (EVS) keretében érkeztek hazánkba. Zöld Nap Egyesület: nyitottság új kapcsolatokra A céhes városbeli szervezet környezetvédelmi, szakmai-tudományos szervezet, amely 2009 nyarán jött létre. Kézdivásárhelyen egyedüliként 2011 márciusától akkreditált küldő, fogadó és koordináló szervezetként vesz részt az EVS programban. Az elmúlt években öt önkéntest fogadott és egyet küldött más helyszínre – számolt be a morfondír.ro-nak Ráduly Attila, az egyesület elnöke. Mint mondta, nyitottak az új kapcsolatokra, és nem csak a már ismert partnerekkel működnek együtt, hanem bármely, a rendszerben regisztrált alakulattal szívesen megismerkednek. Az EVS lényege, hogy a résztvevő – 18 és 30 év közötti – fiatalok egy, a lakhelyüktől eltérő európai országban működő nonprofit szervezetnél végeznek 2–12 hónapos időtartamú önkéntes munkát, amelynek során munkatapasztalatot szereznek, nyelvet tanulnak, megismerkednek a fogadó ország kultúrájával. Európai uniós, az unióhoz közeli és csatlakozni kívánó országok vehetnek részt a programban. – A heti 30–35 órában végzett önkéntes munka nem igényel szakképzettséget a résztvevőtől.

 A nem formális tanulásra a nonprofit szektor legkülönbözőbb ágazataiban nyílik lehetőség, mint ifjúsági, környezetvédelmi szervezeteknél, sport és szabadidős egyesületeknél, művészeti-kulturális tevékenységben, médiában, oktatási intézményekben – ismertette Ráduly Attila. – Az önkénteseknek biztosított a szállás és az ellátás, ezenkívül országonként változó összegű zsebpénzt kapnak. Önkéntesként Kézdivásárhelyen Tudást, tapasztalatot, új készségeket és új barátokat akart szerezni Gayane Asatryan, ezért jelentkezett az EVS programba. Szabályait ismerte, hiszen egy örményországi szervezetnél volt a projekt koordinátora és mentora. Mint mondja, éppen ezért is volt kíváncsi úgymond a másik oldalra, hogy az önkéntesek szemszögéből is lássa a programot. Hozzáteszi: azóta is fontosnak tartja, hogy a koordinátorok és a mentorok is kipróbálják az önkénteskedést. Amikor döntenie kellett, nem helyszínt, hanem programot választott, így került a környezetvédelemmel, a környezettudatos életmóddal foglalkozó Zöld Nap Egyesülethez. Az első itt töltött egy év nem volt a legkönnyebb, de lépésről lépésre megtanult alkalmazkodni – mondja –, míg végül nagyon jó tapasztalatokkal zárta a programot, amely nemcsak tudást és tapasztalatot, hanem jó barátokat is adott neki.

 A program ideje alatt sokat utaztak Erdélyben, érdekes volt számukra ismerkedni a helyiekkel, az itteni kultúrával, gasztronómiával, hagyományokkal. Többet kapott, mint amennyiért jött Amikor lejárt a 11 hónap önkéntesség, a lányok – Gayane és Ieva – hazatértek Örményországba, illetve Lettországba. Aztán viszonylag rövid idő múlva ismét Kézdivásárhelyre jöttek. Gayane még önkéntesként találkozott a háromszéki Szekrény Lászlóval, bevallása szerint hazautazása után tudatosult benne, hogy a jövendőbeliét hagyta itt, így visszatért a Székelyföldre. Azt mondja, rengeteg tervük van, de egyelőre a legfontosabb az esküvőjük előkészítése, megszervezése. – Ez az esküvő az örmény és a székely hagyományokat egyaránt felvonultatja majd. Egyébként vannak hasonlóságok – mondja Gayane. Hozzáteszi: – Szokásainkat magammal hoztam, például készítek hagyományos ételeiket. A Zöld Nap Egyesület tevékenységébe most már nem kapcsolódik be, de annak tagjaival baráti kapcsolatot ápol. Gayane még többet is kapott, mint amit remélt, amikor Romániába érkezett. Nemcsak tapasztalatot és barátokat szerzett itt, hanem férje révén most már életének részévé vált a Székelyföld. Szerző: Józsa Anna A cikk a morfondir.ro internetes újság II. évfolyam, 28. számában jelent meg.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyéb híreink

Video