Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

ESC – A Lehetőségek tárháza

2011 márciusától a Zöld Nap Egyesület megkapta az akkreditációt az Európai Szolidaritási Testület önkéntes programjában (korábbi EVS program). 

A programot az Európai Bizottság azzal a céllal hozta létre, hogy az Európában élő fiataloknak lehetőséget adjon, hogy tudásuk, készségeik fejlesztésére, elősegítse a fiatalok társadalmi beilleszkedését és ösztönözze készségüket, segítse a diszkrimináció és a társadalmi egyenlőtlenség minden formájának megszüntetését. Ugyanakkor lehetőséget adjon a fiatalok szolidaritásérzékének szabad kifejezésére is. 
Konkrétabban pedig az Európai Szolidaritási Testület (angol rövidítéssel ESC) lényege, hogy a résztvevő (17 és 30 év közötti) fiatalok egy, a lakóhelyüktől eltérő európai országban működő nonprofit szervezetnél végeznek 2-12 hónapos időtartamú önkéntes munkát, melynek során munkatapasztalatot szereznek, nyelvet tanulnak, megismerkednek a fogadó ország kultúrájával. A program költségeit az Európai Bizottság támogatja, a résztvevő mindössze a nemzetközi utazás költségeinek egy részét fizeti.

Részt vevő országok: EU tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia, Macedónia, Törökország, és az EU-val szomszédos partnerországok.

Az Európai Önkéntes Szolgálat keretében külföldi fogadó szervezetek adatbázisa itt található, több szempont szerinti keresési lehetőséggel:

http://europa.eu/youth/evs_database

Az önkéntesek az általuk végzett munkáért fizetést nem kapnak. Minden résztvevőnek jár azonban a teljes ellátás (ingyenes szállás, étkezés, helyi közlekedés, mentori támogatás, biztosítás), valamint országonként eltérő mértékű zsebpénz (nálunk ez 90 euró/hó). 
A heti 30-35 órában végzendő önkéntes munka a résztvevőtől nem igényel szakképzettséget. Az önkéntes munka által történő nemformális tanulásra a non-profit szektor legkülönbözőbb ágazataiban nyílik lehetőség, mint pl. ifjúsági- környezetvédelmi szervezetek, sport és szabadidős egyesületek, művészeti-kulturális tevékenység, média, oktatási intézmények stb.
Az ESC-ben csak az Európai Bizottság által akkreditált küldő és fogadó szervezeteken keresztül vehetsz részt. A küldő szervezet (pl. a Zöld Nap Egyesület) segítséget nyújt számodra az Európai Önkéntes Szolgálat alapos megismerésében, a fogadó szervezet kiválasztásában, a felkészülésben, a kiutazás megszervezésében.  A fogadó szervezeted pedig az önkéntes tevékenységedet szervezi meg, biztosítja a projekt során az ellátásodat és támogatásodat.

Ha érdekel a külföldi önkéntesség és az Európai Szolidaritási Testület (ESC), keress minket bátran! A Zöld Nap Egyesület (ZNE) akkreditált küldő, fogadó és koordináló szervezetként vesz részt a programban. 
 
Érdekel az ESC, de nem tudod mi a teendő?
Már tudod mit szeretnél csinálni, de még nincs küldőszervezeted?
Megtaláltad a fogadószervezeted, de nem tudod hogyan pályázz?

Az önkéntes programban való részvétel lehetőségéről és feltételeiről az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni: +40766.611066 és a zoldnapegyesulet@gmail.com-on. 

Szerző: Ráduly Attila

Video