Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Híreink

Tizenkettedik alkalommal szerveztek Tavaszi Zöld Napokat

_ZNE3749

Péntektől vasárnapig Kézdivásárhelyen tizenkettedik alkalommal rendezett Tavaszi Zöld Napokat a helyi Zöld Nap Egyesület. Az érdeklődők sportvetélkedőkön, kerekasztal-beszélgetésen, kiállításmegnyitón és előadásokon vehettek részt, emellett a hulladékgyűjtés is a program részét képezte.

Péntek délelőtt az egyesület önkéntesei a helyi Borosnyay Kamilla Elhelyezési Központban tartottak foglalkozással egybekötött előadást a Föld Napja apropóján. A délutáni kerekasztal-beszélgetésen tizennégy civil szervezet 17 képviselője mellett dr. Szilveszter Szabolcs céhes városbeli alpolgármester is részt vett. Első napirendi pontként a poszt-Covid-időszak együttműködéseiről egyeztettek, majd az Év Civil Szervezete, illetve az Év Önkéntese május 3-án lezáruló pályázat volt a téma, végül Gyergyai Bettina, a helyi önkormányzat pályázati felelőse ismertette az elmúlt napokban sport, ifjúsági és kulturális egyesületek számára meghirdetett, május 6-áig megpályázható kiírást. A helyi Sportirodával és a Kendu Egyesülettel karöltve szervezett kerékpár ügyességi versenyre öt kategóriában 24 résztvevő nevezett, legnépesebb a kisiskolás résztvevők tábora volt.

Szombat reggelre a Penny Market melletti játszótérre invitálták a lakosságot szemétgyűjtési és kertfestési akcióra, bár utóbbi résztvevők hiányában elmaradt. Szemétből viszont annál több gyűlt: a Zöld Nap Egyesület, a Kézdivásárhely Nők Egyesülete, a helyi csendőrség képviselői alkotta tizenhatfős csapat a Lukoil töltőállomástól az oroszfalvi körforgalomig takarította meg a főút mentét, nem kevesebb mint 40 zsák szemetet gyűjtve. „Állattetemtől háztartási hulladékig mindent találtunk, ám legtöbb az autókból kidobott hulladék: kávésdoboz és papírpohár, pillepalack és sörösdoboz volt” – osztotta meg lapunkkal Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke.

Este Davit Mamulyan a Heal the earth, reloaded edition projekt örményországi ESC-önkéntes fotókiállítását nyitották meg az Erzsébet Teremben. Az Örményországban és Háromszéken készített tájfotókat és kollázsokat Nagy Lajos fotóművész méltatta, az esemény további színfoltját a Biszak Beáta által előadott dalok és Kovács Bernadett szavalata jelentette. Vasárnap a Vigadóban előadásokat hallhattak az érdeklődők zöldvállalkozás, jóga és egészség kapcsolata, táborszervezés, hulladékgazdálkodás, a szentendrei hulladékkezelés és a borvizek turisztikai szerepe témákban Karácsony Zsolt, Hodor Enikő, Kiss Erika, Zonda Balázs, Miakich István Gábor és Kis Emese előadásában, a konferencián közreműködtek a Bod Péter Tanítóképző diákjai: Domokos Georgina, Füstös Orsolya-Noémi, Jákó Renáta, Ráduly Blanka és Szabó Tímea-Barbara.  

Ráduly Attila így mérlegelt a tizenkettedik kiadás végén, melynek jelmondata „Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése” volt. – Jövőre is megszervezzük az eseményt a résztvevők számától függetlenül. Úgy vélem ugyanis, nem elég csupán egy nap a holnapért és az éghajlatért, legalább két napot szeretnénk ennek szentelni. És Kézdiszéken jelenleg ez az egyetlen három napig tartó, zöld dolgokról szóló eseménysorozat, amely változatos programjaival minden korosztályt megszólít. Arra kell gondolnunk, hogy létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése, és erre kell figyelmeztetnünk a lakosságot is – összegzett.

Partnerek: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Gosp-Com Kft., Európai Szolidaritási Testület, Vigadó Művelődési Ház, Kovászna Megyei Művelődési Központ, kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, a Kendu Egyesület, Bod Péter Tanítóképző és a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület.

Fotó: Petek Taykan, Márton Fanni-Bíborka és Harai Adrienn 

Szerző: Daczó Hodor Barna

A beszámoló a Székely Hírmondó április 25-ei lapszámában jelent meg. 

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyéb híreink

Video