Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Híreink

Örményországot mutatták be a kézdivásárhelyieknek

_ZNE0667

Huszadik nemzeti estjét tartotta meg a Zöld Nap Egyesület hétfőn a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében. Ezúttal Örményország kultúrájával, szokásaival ismerkedhettek meg a résztvevők Mariam Sargsyan interaktív bemutatója révén. Az interkulturális estet Derzsi Katalin a szervezet tagja tolmácsolta. A rendezvényről készült fotók megtekinthetők a szervezet Facebook oldalán!

A hétfő esti esemény száztíz fős közönségét Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke köszöntötte, aki elmondta, az egyesület immár több alkalommal szervezett nemzeti estet, Örményországot ötödik alkalommal sikerült bemutatniuk. Mariam Sargsyan ESC-önkéntes, az Environment+ projekt keretében április végéig tevékenykedik a Zöld Nap Egyesületnél. Az ingyenes eseményt az ozsdolai Gayane Asatryan csodálatos örmény verse nyitotta meg. Mariam a bemutatóját Örményország történelmi és földrajzi jellegzetességeinek ismertetésével kezdte, majd annak látványosságait, népviseletét, fontosabb templomait ismertette. A legfontosabb ünnepek témaköre kapcsán kiderült, az örmények kifejezetten szeretik a különböző ételkülönlegességek köré épülő fesztiválokat. Az egyik különleges ünnepük a Vardavar, amely során az utcára vonuló emberek vízzel locsolják le egymást a lelki megtisztulás érdekében. 

A jelenlévők megtudhatták, hogy Jereván a világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott területe, az i.e. 8. században épült, továbbá hazájukat az első keresztény országként tartják számon, már 301 óta. Nagy büszkeségük saját ábécéjük, amely 405-ben alakult ki, a Bibliát és rengeteg más művet már azóta saját írásjeleikkel is lefordítottak, a Matenadaran Múzeum őrzi legtöbb írásos emléküket – köztük a világ legősibb kéziratát, a legnagyobbat (27 kg) és a világ legapróbbját (19 gramm). A másfél órás bemutató zárásaként a résztvevők egy jellegzetes örmény finomságot, a „gatat” (örmény vajas sütemény) kóstolhatták meg. 

A rendezvény lehetőségét az Európai Szolidaritási Testület és a Vigadó Művelődési Ház biztosította.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Salome Pirtskhelava

 

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyéb híreink

Video