Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Híreink

Európai autómentes nap – gurulj velünk!

mobilitas nap plakat 2023

A Zöld Nap Egyesület és a kézdivásárhelyi Sportiroda szeptemberi 22-én újra kerékpáros felvonulást szervez a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése céljával a céhes városban az Európai Mobilitási Hét alkalmával. Az idei kampány egyik hosszú távú célkitűzése a fenntartható közlekedési megoldások bevezetésének népszerűsítése, ösztönözve a lakosokat, hogy próbálják ki a gépkocsihasználat helyetti alternatívákat. 

Számítunk az idén is rád a Critical Mass kerékpáros demonstráción szeptember 22, 17:15 -kor a Kicsid Gábor Sportcsarnok előtti téren Regisztrálj be a rendezvény elején a helyszínen és ajándékokat nyerhetsz. Az Európai Mobilitási Hetet idén szeptember 16. és 22. között huszonötödik alkalommal rendezik meg. A rendezvény mottója a „Takarékoskodj az energiával”, ami közlekedésszakmai szempontból is sokrétű jelentéssel bír. Ez arra utal, hogy nemcsak akkor tudsz spórolni az energiával, ha lekapcsolod magad után a villanyt vagy egy fokkal lejjebb tekered a fűtést a lakásban, hanem városi közlekedés terén is: használd a közösségi közlekedést, bringázz és gyalogolj! Ahhoz, hogy gyalog vagy kerékpárral érd el a célodat a városban, egy egészséges reggelin és egy tápláló ebéden kívül szinte semmilyen többletenergiára nincs szükséged. Nem véletlen, hogy ez a két közlekedési forma a legjobb választás, ha környezetbarát városi mobilitásról van szó. A gyaloglás ingyen van, a bringázás még a rendszeres karbantartást is beleszámolva nagyon olcsó, nincs kipufogógáz, nincs dugó, nem kell parkolóhelyet keresni, és még az egészségünkért is teszünk egy kis testmozgással. 

Azért, hogy ez a felvonulás valóban a városi bringázás érdekeit szolgálja, és mindenki számára kellemes emlék maradjon arra kérünk, hogy fogadd meg az alábbi tanácsokat! 

  • A felvonuláson kerüld a fokozottan balesetveszélyes helyzeteket. Ne most mutasd meg milyen nyaktörő mutatványokat tudsz a bringáddal!
  • Az úttest jobb oldali sávjában haladj, felezővonalat pedig semmi esetre se lépd át!
  • A felvonulás alatt soha ne menj fel a járdára, fűre! Amúgy sem szabad.
  • Ne menj túl közel az előtted haladó bringáshoz, de lehetőség szerint ne legyen köztetek egy autóhossznál nagyobb távolság. A menet átlagsebessége kb. 12 Km/h lesz.
  • Ha megállni kényszerülsz azt mindenképp az út szélén tedd! Bármikor kiszállhatsz.
  • A zebráknál számíts az eléd lépő vakmerő gyalogosokra!
  • Mindenben kövesd a biztosító rendőrök és szervezők kéréseit! Ne előzd meg a menet élén haladó szervezőket, és ne maradj le a záróemberek mögé.
  • Autósokat, gyalogosokat nem molesztálunk, nem sértegetünk! Ha ilyen bringást látsz, kérünk mindenképpen szólj rá! A kerékpározást népszerűsíteni jöttünk, nem ellenségeket gyűjteni.
  • A felvonulás előtt és alatt ne fogyassz alkoholt! Piásan kerékpározni amúgy is tilos.
  • A közlekedési szabályok betartásáról a felvonulás után se feledkezz meg.

Reméljük, idén is sokan csatlakoztok hozzánk! Azon kívül, hogy eljössz többet is tehetsz a felvonulás sikeréért! Hívd a bringás barátaidat is! Ebben segíthet a facebook esemény vagy ennek a bejegyzésnek a megosztása. A plakátból nyomtass egy párat! Tedd ki olyan helyekre ahol sokan láthatják és meg is engedték. (faliújság, ismerős bolt kirakata…)

Támogató: Kovászna megyei Önkormányzat, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a Helyi Önkormányzat és az Európai Szolidaritási Testület. 

Médiatámogatók: Profi Rádió, Siculus rádió, Kezdi.info, Székely Hírmondó, Háromszék

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyéb híreink

Video