Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Híreink

A zabolai Csipkés adott otthont az idei környezettudatosságra nevelő tábornak

_ZNE2812

Augusztus 12-15. között negyedik alkalommal került megszervezésre a töretlen sikernek és érdeklődésnek örvendő Természet – Az élet forrása elnevezésű tábor. A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület által négy évvel ezelőtt életre hívott tábor társszervezésében már harmadszor vesz részt a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az Aquacov Közösségfejlesztési Egyesület. Idén a bukaresti székhelyű Fepra International Rt. (Felelősséget Átvállaló Társulás) is támogatói szerepet vállalt, hiszen közös érdek az, hogy hangsúlyt fektessenek a fiatalok képzésére, környezettudatos életre való nevelésére, valamint a környezetbarát életmód elsajátítására. A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület Facebook oldalán.

A Kovászna Megye Tanácsához tartozó két közösségfejlesztési egyesület lehetőség szerint támogat minden olyan civil kezdeményezést, amellyel be lehet vonni a megye lakosságát az őket érintő kérdésekbe. A táborban résztvevő 10 és 15 év közötti gyerekek Kézdivásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Dálnokból, Kézdiszentlélekről, Gelencéről, Szárazpatakról érkeztek. Gazdag programokon, foglalkozásokon vettek részt, amelyet hat önkéntes felnőtt vezetett, és amelynek keretén belül olyan ismeretekre tehettek szert a gyerekek, amelyek eligazítást nyújthatnak abban, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy környezetünket, a Földet, vizeinket óvjuk a káros hatásoktól. A tábor első napján Salome Pirtskhelava az Environment+ ESC projekt önkéntese az egészséges táplálkozásról tartott előadást. A játékos bemutatokkal tarkított foglalkozásokon a résztvevők megtanulhatták a hulladék helyes szétválasztását, az újrahasznosítás fontosságát és hasznosságát, ivóvizeink tisztántartását, valamint hasznos információkat kaphattak az egészséges táplálkozásról.

Benedek Csaba, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület, valamint Fazakas András, az Aquacov Közösségfejlesztési Egyesület munkatársai színes, képekkel gazdagon illusztrált előadás segítségével ismertették meg a megye aktuális hulladék- és vízgazdálkodási helyzetét. A táborlakók számára is érthető számadatokkal és példákkal igyekeztek felkelteni a gyerekek figyelmét arra, hogy miért fontos tudatosan figyelni a környezetünkre. Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnökének és az általa vezetett egyesület önkénteseinek célja, a társadalom figyelmének felhívása arra, hogy mennyire fontos helyesen gazdálkodni a hulladékkal és az életet adó vízzel, hiszen Földünket, környezetünket mi, emberek tesszük tönkre. Fontosnak tartják, hogy a birtokukban levő tudást átadják másoknak, főleg a gyerekeknek, ezáltal növelve a hosszú távú fennmaradás lehetőségét.

A szervezők az immár hagyományossá vált tábort a jövőben is megszervezik, hiszen igény van rá, minden évben kétszer-háromszor magasabb azon jelentkezők száma, mint amit a tábor be tud fogadni.

Fotó: Bagyinka Ágota és Salome Pirtskhelava

 

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyéb híreink

Video