Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Híreink

Mintegy hatvanan vettek részt a Home filmvetítés első állomásán

Késő a pesszimizmus Mintegy hatvan néző számára vetítette a Zöld Nap Egyesület az Otthonunk (HOME) című francia dokumentumfilm magyar szinkronos változatát Kézivásárhelyen a Vigadó kistermében pénteken délután. A filmet a világ legjobb légifotósaként számon tartott Yann Arthus-Bertrand, újságíró, környezetvédő szakember készítette, és 2009. június 5-én a Környezetvédelmi Világnapon tárták nyilvánosság elé.

Késő a pesszimizmus Mintegy hatvan néző számára vetítette a Zöld Nap Egyesület az Otthonunk (HOME) című francia dokumentumfilm magyar szinkronos változatát Kézivásárhelyen a Vigadó kistermében pénteken délután.

A filmet a világ legjobb légifotósaként számon tartott Yann Arthus-Bertrand, újságíró, környezetvédő szakember készítette, és 2009. június 5-én a Környezetvédelmi Világnapon tárták nyilvánosság elé. Az UNESCO által is támogatott film ijesztően aktuális témát mutat be a Föld kifosztásáról, az energiatartalékok módszeres pusztításáról, az élővilág kiirtásáról, a fák tömeges kivágásáról, a saját életterünk precíz porig rombolásáról, mely rombolást mi, az alig 200000 éve megjelent homo sapiens faj tagjai emberi civilizációnak nevezünk. A közel másfélórás film több mint 50 országba kalauzol el, bemutatva azokat a csodás helyeket, amelyek még nem váltak az emberi mohóság áldozatává, de azokat is, melyeket egyszer s mindenkorra felelőtlenül tönkre tettünk.

Az élet, az Univerzum csodája, 4 milliárd éve jelent meg. A homo sapiens pedig csak 200,000 éve. Az egyensúlyt, melyet a víz és a szén párharca nyomán a víz megteremtett, s mely egyensúlyban minden apró molekulának, elemnek, fajnak meghatározott szerepe van, az emberiségnek rekord idő alatt sikerült felborítania. A Föld lakóinak 20%-a éli fel a tartalékok 80%-át, évente 13 millió hektár erdő pusztul el, kihalás veszélye fenyegeti minden negyedik emlőst, nyolcadik madarat, harmadik kétéltűt, a globális felmelegedés hatására az Északi Sark jégsapkája 40%-kal lett vékonyabb, mint 40 évvel ezelőtt. Mialatt a Föld gabonatermésének 50%-ából állati eledel és környezetbarát üzemanyag készül, naponta 5000 ember hal meg szennyezett ivóvízfogyasztás miatt, 1 milliárd ember szomjazik, éhezik, és 2050-re legkevesebb 200 millió ember kényszerül lakóhelye megváltoztatására a klímaváltozás miatt. Az Otthonunk című film üzenete mindezek ellenére nem pesszimista. A gyönyörű légi- és szatellit felvételek látványa arra késztet, hogy ne az örökre elveszett, hanem a még megőrzött örökség értékét felmérjük, és együtt tegyünk a további pusztítás ellen.

A film hangulatához kitűnően illő zenei aláfestés is társul, afrikai, ázsiai dallamok mellett Vivaldi akkordok csendülnek fel a Budapest Szimfonikus Zenekar előadásában. A film angol változata megtekinthető a http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU internet oldalon, magyar szinkronos változatát a Zöld Nap Egyesülettől bárki megszerezheti, de szívesen tartanak szervezett vetítéseket is – mondta Ráduly Attila, a ZNE elnöke, kihangsúlyozva, hogy az Otthonunk című film éppen azért ingyenes és megosztható, hogy minél nagyobb számban láthassák, hiszen csupán együtt áll hatalmunkban a változtatásra való képesség.

Ráduly Attilával a ZNE idei terveiről készült interjút jövő heti számunkban olvashatják. Ferencz Éva – Székely Újság Ezúton is köszöni a Zöld Nap Egyesület a kézdivásárhelyi Vigadó munkatársainak kiemelkedő együttműködését. Fotó: Iochom Zsolt

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyéb híreink

Video