Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Híreink

Környezetromboló karácsonyi fogyasztás

 Zöld karácsony címmel ajándék- és dísztárgykészítő kézműves tevékenységet tartottak hétvégén Kézdivásárhelyen, a Zöld Nap Egyesület szervezésében. Bandi Zsolt környezetmérnök vetített képes előadásában a környezetkímélőbb karácsonyi ünneplésről értekezett – az alábbiakban a vele készített beszélgetés olvasható. – Hogy mutatna számokban a karácsonyhoz köthető pazarlás?

 Zöld karácsony címmel ajándék- és dísztárgykészítő kézműves tevékenységet tartottak hétvégén Kézdivásárhelyen, a Zöld Nap Egyesület szervezésében. Bandi Zsolt környezetmérnök vetített képes előadásában a környezetkímélőbb karácsonyi ünneplésről értekezett – az alábbiakban a vele készített beszélgetés olvasható. – Hogy mutatna számokban a karácsonyhoz köthető pazarlás? – Egyes, fejlettebb országokban léteznek ilyen adatok, sajnos Romániában nem készültek erre vonatkozó felmérések. Például Angliában 1 millió tonna hulladék keletkezik karácsonykor. Európa szinten csak a csomagolóanyag 100 ezer tonnát tesz ki, amihez 600 ezer fát kell kivágni. Magam is végeztem egy gyors számítást, az eredmény elgondolkodtató: tudjuk, hogy mintegy 2 milliárd keresztény él a földön, tehát 4 tagú családokkal számolva kiderül, hogy erre az alkalomra világszerte ötszáz­ezer fenyőt vágnak ki.

Ennyi fa százezer hektár lefedésére elegendő, ami megegyezik Hong-Kong területével. Természetesen sok családban nem állítanak karácsonyfát, környezetkímélő okokból vagy anyagiak miatt, ám rengeteg intézményben, kereskedelmi társaság székhelyén ugyanezzel díszítik a környezetet. Ahhoz, hogy egy fa másfél méteresre nőhessen, legalább tíz évnek kell eltelnie, és még nem beszéltünk az ünnepi világításra fordított energiáról, csomagolóanyagokról és egyéb megszokott kellékekről. – Ilyen nagy számok tükrében mit lehet tenni a pazarlás megfékezéséért? – Ha lebontjuk egyéni cselekvés szintjére, bármit teszünk, az csak csepp a tengerben, de ha többen csatlakoznak, akkor már kézzelfoghatóak lesznek az eredmények. Igyekezzünk helyi terméket vásárolni, hogy ne kelljen a szállításhoz energiát elhasználni, együnk helyi élelmiszereket, vásárlásnál ne használjunk mindenhez új műanyagzacskót, vigyünk magunkkal használtat.

Csomagoljunk újrahasznosított anyagokkal, hiszen egyre divatosabb, akár újságpapírba csomagolni, amit fagolyókkal, címkékkel, tobozzal vagy bármi más, újrahasznosítható anyaggal egyedivé tehetünk. Ez pénzmegtakarítás is egyben. Sajnos, nálunk még nem divat a cserépbe ültetett fenyőfa bérelése, de azok, akik rendelkeznek kerttel, könnyen megoldhatják ezt egy törpefenyő egy életen át kiszolgálja a családot. – A távolról szállított árukészlet milyen károkat okoz a környezetnek? – Vegyünk például egy áruszállító tankhajót, amely Európa és Kína között közlekedik 109 ezer lóerővel, 11 ezer konténerrel a fedélzeten. Nos, ez 14 ezer liter finomítatlan, a környezetre jóval károsabb üzemanyagot fogyaszt óránként. Már iskoláskorban tudatosítanunk kell a gyerekekben, hogy az általunk elhasznált természeti értékeket, energiatartalékokat nem őseinktől örököltük, hanem kölcsönvesszük utódainktól. Az interjú a csütörtöki Székely Hírmondóban jelent meg. Szerző: Jancsó Katalin Fotó: Gema Puerma Castillo

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyéb híreink

Video