Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Híreink

Kommandón szerveztük meg a környezettudatosságra nevelő tábort

1655409362612

Június 14-16. között hatodik alkalommal került megszervezésre a töretlen sikernek és érdeklődésnek örvendő Természet – Az élet forrása elnevezésű tábor. A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület által hét évvel ezelőtt életre hívott tábor társszervezésében már ötödször vett részt a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) aki mellé az idén is a kézdivásárhelyi Önkormányzat támogatói szerepet vállalt, hiszen közös érdek az, hogy hangsúlyt fektessenek a fiatalok képzésére, környezettudatos életre való nevelésére, valamint a környezetbarát életmód elsajátítására. A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület Facebook oldalán.

A Kovászna Megye Tanácsához tartozó közösségfejlesztési egyesület lehetőség szerint támogat minden olyan civil kezdeményezést, amellyel be lehet vonni a megye lakosságát az őket érintő kérdésekbe. A táborban résztvevő 9 és 15 év közötti gyerekek Kézdivásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Rétyről, Kézdiszentlélekről, Maksáról, Lemhényből és Ozsdoláról érkeztek. Gazdag programokon, foglalkozásokon vettek részt, amelyet öt önkéntes felnőtt vezetett, és amelynek keretén belül olyan ismeretekre tehettek szert a gyerekek, amelyek eligazítást nyújthatnak abban, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy környezetünket, a Földet, vizeinket óvjuk a káros hatásoktól. A játékos bemutatokkal tarkított foglalkozásokon a résztvevők megtanulhatták a hulladék helyes szétválasztását, az újrahasznosítás fontosságát és hasznosságát, valamint hasznos információkat kaphattak az egészséges táplálkozásról.

Márton Fanni-Bíborka, a Zöld Nap Egyesület tagja színes, képekkel gazdagon illusztrált előadás segítségével ismertette meg a fák fontos szerepét. A táborlakók számára is érthető számadatokkal és példákkal igyekezett felkelteni a gyerekek figyelmét arra, hogy miért fontos tudatosan figyelni a környezetünkre. Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke kiemelte: a tábor legfontosabb célja, hogy rávezessék a gyermekek figyelmét arra, mennyire fontos helyesen, tudatosan gazdálkodni a hulladékkal. Figyelnünk kell a vízre is, mert sajnos Földünket mi, emberek tesszük tönkre, fojtjuk meg a sok kidobott szeméttel. Nem elég az, ha egyénenként megtanuljuk mindezt, hanem át is kell adnunk a következő generációnak, így talán még élhetővé tehetjük bolygónkat. Kijelenthető, hogy nagyon nagy a vízhiány. Erről mindenki beszél, erről mindenki tud, aki ezzel szembesül, a mezőgazdásztól a környezettel foglalkozó szakemberekig. Ha megfigyeljük, hogy az elmúlt tíz évben egyre kevesebb eső esett itt is. Amikor esik is akkor ami még nagyobb baj, hogy egyszerre nagy mennyiségben esik le és így nem bírja befogadni a föld. Persze mindig voltak szárazabb s esősebb hónapok de mostanra ez teljesen megváltozott, egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás. Az, hogy ez a klíma változás következmény az megkérdőjelezhetetlen. – tette hozzá az elnök.

Ha zsenge korban, a gyermekek számára érthető módon mondjuk el, hogy létfontosságú odafigyelni a hulladék helyes szelektálására, akkor van remény arra, hogy a következő generáció jobban fog vigyázni a tiszta környezetre, az újrahasznosításra és az egészséges életmódra. Tudatában vagyunk annak, hogy a világot nem tudjuk egy nap alatt megváltoztatni, nem is ez a dolgunk, de meggyőződésem, hogy hozza tudunk járulni ahhoz, hogy együtt, odafigyelve környezetünket tisztává, élhetővé tehetjük. – mondotta a társszervező Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója, Ambrus József

A szervezők és támogatók abban bíznak, hogy a már évek óta működő tábort a jövő évben is a festői környezetben levő Kommandói Táborban szervezhetik meg.

Fotó: Petek Taykan és Davit Mamulyan

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyéb híreink

Video