Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Híreink

A zabolai Csipkés adott otthont az idei,  környezettudatosságra nevelő tábornak

Június 24-e és 27-e között nyolcadik alkalommal került megszervezésre a töretlen sikernek és érdeklődésnek örvendő Természet – Az élet forrása elnevezésű tábor. A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület által kilenc évvel ezelőtt életre hívott tábor társszervezésében már hetedszer vett részt a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és a vele partneri viszonyban álló álló tizenhárom, országos felelősséget átvállaló társulás (OIREP), Kézdivásárhely és Kovászna megye önkormányzatai, hiszen mindannyiuk közös érdeke hangsúlyt fektetni a fiatalok képzésére, környezettudatos életre való nevelésre, valamint a környezetbarát életmód elsajátítására. A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület Facebook oldalán.

Az idei táborban 10 és 16 év közötti gyerekek vettek részt Kézdivásárhelyről, Torjáról, Kézdiszentkeresztről, Kézdiszentlélelkről, Zaboláról, Bereckből, Sepsiszentgyörgyről, továbbá három ukrán iskolás is társult hozzájuk, akik a hazájukban zajló háborús konfliktus miatt Kézdivásárhelyen élnek és tanulnak. A táborozókra gazdag program, különféle foglalkozások vártak a helyiek mellett törökországi és azerbajdzsáni önkéntesek felügyelete alatt. A játékos csoportos foglalkozások keretében olyan ismeretekre tehettek szert, amelyek eligazítást nyújthatnak abban, hogy mit tehetünk környezetünk káros hatásoktól való óvása érdekében, ugyanakkor kikapcsolódásként logikai, fejlesztő és sporttevékenységek is tarkították a napi programot.  E mellett pedig a tábornak több meghívottja is volt, többek között Szabó Attila sakkoktató. De jelen volt Oláh Attila paraolimpikon a Kendu Egyesület elnöke aki egy több órás motivációs előadást tartott, hisz akaratereje és rendkívüli küzdőszelleme sokak számára példaértékű.

Habár a hulladékgazdálkodás gyors és gyakori átalakuláson megy át, főleg a folyamatosan romló gazdasági helyzet miatt, és az anyagi források is egyre szűkebbek, mégis fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek játékos és aktív foglalkozások révén is megismerjék a környezetvédelem fontosságát – mondta el Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója, aki kiemelt fontosságúnak tartja, hogy az immár évekre visszanyúló hagyományokkal rendelkező tábor a jövőben se maradjon el.

Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke kiemelte, a valamikori első résztvevők ma már lelkes önkéntesei a tábornak, és a hétköznapokban is örömmel tapasztalja, hogy a gyerekek és az ifjúság egyre tudatosabb és érzékenyebb a környezetvédelemre, ezért nem hiábavaló a sok munkát és energiát igénylő oktatás.

A tábor népszerűségét az is igazolja, hogy minden évben túljelentkezéssel szembesülnek a szervezők, ezért is igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a tábor még éveken keresztül létrejöjjön. A szervezők és támogatók abban bíznak, hogy a már évek óta működő tábort a jövő évben is a festői környezetben levő Zabolán szervezhetik meg.

Fotó: Borsó Andrea és Tugce Ilikci

Megosztás

Egyéb híreink

Video