Tudatosító kampány: élhető és tiszta környezetet

share on:

Március végén kezdetét vette az a tudatosító kampány, melyet Háromszék 11 településére visz el a Zöld Nap Egyesület és a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület. Az elmúlt napokban a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor-, a Molnár Józsiás Gimnázium, a kézdikővári és az albisi iskola tanulói nagy érdeklődéssel követték Ráduly Attila és Derzsi Katalin, a Zöld Nap Egyesület vezetőinek interaktív előadását, amely a szelektív hulladékgyűjtés helyes folyamatáról szólt, nagy hangsúlyt fektetve a komposztálás fontosságára is.  Az eseményen készült fotók megtekinthetőek az egyesület Facebook adatlapján.

Ambrus József, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója rámutatott, naponta követik a lécfalvi lerakatba szállított hulladék mennyiségét, származási helyét, valamint a hulladék összetételét. Szúrópróbaszerűen kiválasztják a szállító céget, annak autóját és megvizsgálják, hogy az illető autón milyen a hulladék összetétele. „Azt tapasztaltuk, hogy a háztartási hulladékot nagy százalékban lehetne még szelektálni, és sajnos olyan hulladék is nagy mennyiségben megtalálható, amelyet könnyen lehetne komposztálni. Amennyiben otthon tartanánk a biohulladékot, a lerakott mennyiség is nagy arányban csökkenne. Ezért az év elejétől azon dolgozunk, hogy egy hatékony tudatosító kampány segítségével rávezessük a lakosságot, hogy komposztáljon. Ezt nem mi találtuk ki, szüleink, nagyszüleink már ezelőtt is ezt tették, és erre saját maguk jöttek rá, nem kellett senkit tanítani. Természetesen, a mai modern háztartásokban gondot jelenthet a komposztáló kialakítása ott, ahol nincs mellékgazdaság, vagy kis területtel rendelkezik az ingatlan, de arra is van egészen egyszerű megoldás, a szándék a fontos. Én bízom abban, hogy a lakosság előbb-utóbb fogékony lesz a kezdeményezésre, ugyanúgy, ahogy a szelektív hulladékgyűjtésre is, hiszen a számok ezt igazolják”– emelte ki Ambrus.

Ráduly Attila elmondta, ebben a tanévben több látogatást szerveztek a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesülettel, a kézdivásárhelyi Gosp-Com Kft.-vel és a lécfalvi hulladéklerakatot működtető Eco Bihor Kft.-vel közösen, ahol szembesültek azzal, hogy 5 hónap alatt mennyi hulladék kerül lerakásra annak köszönhetően, hogy az nincs helyesen szelektálva. „Ennek következtében arra az elhatározásra jutottunk, hogy tudatosító órákat fogunk tartani az iskolákban azért, hogy már gyerekkorban elsajátíthassák a tanulók, miként lehet a hulladékkal úgy gazdálkodni, hogy a lehető legkevesebb mennyiség kerüljön a gyűjtőközpontokba. Többéves tapasztalatunkra alapozva próbáljuk úgy felépíteni a tanórákat, hogy üzenetünk érthető legyen mindenki számára. Mindig egy kis hangulatkeltéssel kezdünk, majd felhasználunk a legegyszerűbb segédeszköztől a modern technikáig mindent, amivel szemléltetni és érthetővé tudjuk tenni az adott témát. A rendkívüli tanórák végén a diákok egy rövid tesztet töltenek ki az elhangzott előadás anyagából, amelyet a két egyesület munkatársai kijavítanak és az első három legeredményesebb tanulót ajándéktárgyakkal jutalmazzuk – fogalmazott a Zöld Nap Egyesült elnöke.

A Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület és a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület szoros együttműködése révén 2017-től több olyan közös akciójuk volt, mint az Ökotudatosító kampány vagy közös táborszervezés. Az idén ez a munka tovább folytatódik, hiszen a cél közös: élhető és tiszta környezetet teremteni a jövő nemzedékének.

Fotó: Dávid Sándor és Isa Fernandez

 

zoldnap