Milyen legyen az önéletrajzod, motivációs leveled?

Az önéletrajz és motivációs levél elkészítésére ugyanaz érvényes az EVS keresésnél is, mint az álláskeresésnél. Ezzel nyered meg a fogadó szervezetet, hogy téged válasszanak ki projektjükre. A két főszabály: leveled és önéletrajzod legyen egyéni és személyre szóló!

Kísérő leveledben szólítsd meg név szerint a fogadó szervezetet, annak képviselőjét, és emelj ki valamit, ami abban a szervezetben, projektben igazán megtetszett, hogy érezzék, ezt a levelet nem tucatjával küldöd szét, hanem csak nekik írod, és tényleg fontosak neked, tényleg hozzájuk szeretnél menni.

Szintén érdemes akár a kísérő levélben, vagy a motivációs levélben, önéletrajzban említést tenni a küldő szervezeted elérhetőségéről, hisz a fogadó szervezetnek fel kell majd vennie a kapcsolatot velünk is.

Továbbá hasznos, ha szót ejtesz valamelyik dokumentumban arról is, ha valamilyen szempontból hátrányos helyzetűnek számítasz (pl. sok testvér, munkanélküliség, félárvaság, szegénység), hisz előfordulhat, előnyben részesül az a pályázat, mely hátrányos helyzetű fiatal fogadására szól. (A hátrányos helyzetet az EU elég tágan értelmezi.)

Ahány projekt, annyi követelmény! Érdemes rászánni az időt, és minden megpályázott projektnél igazítani egy kicsit a két dokumentumon, hogy abban ténylegesen azokat a kvalitásaidat, tapasztalataidat, tulajdonságaidat hangsúlyozd ki, amelyre abban az adott projektben leginkább szükség van.

Az önéletrajz funkciója, hogy áttekinthetően, vázlatosan mutassa be életedet, ennek során szerzett tapasztalataidat, tudásodat. Ezekre kiváló mintákat találsz az Interneten. Érdemes odafigyelni arra, hogy ezeket a mintákat bizony nem csak Te, hanem sokan mások is megtalálják a neten, s így önéletrajzod egy lesz a tucat közül, tehát érdemes átformázni, kiszínezni, feldobni egy-egy képpel, háttérrel, izgalmas elemmel. Az EVS-re nem kell annyira hivatalos önéletrajzot küldeni, mint az álláskeresésnél. Izgalmas lehet pl., ha akár egy ppt-t, videót, montázst készítesz magadról, s ezt küldöd el a fogadó szervezeteknek. Ezzel biztosan jobban megjegyeznek téged! Ráadásul így azt a képet fested magadról, hogy kreatív, önálló személyiség vagy, aki még a számítógépet is ügyesen használja.

Tapasztalataid, volt munkahelyeid, iskoláid felsorolásánál érdemes egy mondatban röviden megfogalmazni, mik voltak a fő tantárgyaid, miket tanultál meg, mivel foglalkoztál. Tartsd szem előtt, hogy egy külföldi olvassa ezt, aki nem feltétlenül ismeri a magyar iskolarendszert, vagy az adott szak, cég, pozíció neve nem mond neki semmit. Mindenféle tapasztalat, tudás számíthat! Egy tanfolyam, egy rövid diákcsere, diákönkormányzati tevékenység, önkéntes munka (!) mind-mind értékes tapasztalat!

Semmiképpen se felejtsd ki elérhetőségedet (telefonszámnál országhívóval), a fájl nevének megadásakor pedig ügyelj arra, hogy beazonosítható legyen. Az EVS_önéletrajz.doc elnevezés nem kimondottan szerencsés – ehelyett sokat segít, ha már szerepel a neved a címben, pl. kovacs_peter_CV.doc.

Önéletrajzod mellé nyugodtan csatolhatsz referenciát, képeket, kedvenc videót is.

A motivációs levél funkciója, hogy megmagyarázd, miért vagy te a LEGALKALMASABB arra a projektre, s hogy miért érdekel téged az a projekt (és csakis az a projekt :)). Győzd meg őket, miért válasszanak téged! Legyél magabiztos, ne szerénykedj, legyél reális! Kerüld a feltételes módot! Itt a legfontosabb, hogy az adott projektre szabottan készüljön el leveled. Írd le, mi az ami megfogott az adott szervezetben, lehetőleg kiemelve egy-egy projektet. Fejtsd ki, miért szimpatikusak, bizonyítsd be, hogy foglalkoztál a leírásukkal, honlapjukkal. Ha van ötleted, mivel foglalkoznál szívesen náluk, azt is írd meg.

Leírhatod, miért szeretnél az adott országba menni, miért fontos számodra az EVS, de vigyázz, ne írj tucatlevelet. A "szeretnék más kultúrákat megismerni" mondatot kb. minden önkéntes elsüti, tehát inkább írd azt, "Imádom a bagettet, ezért szeretnék Franciaországba menni". :)
Legyél lényegre törő, ne ismételd el ugyanazt, amit az önéletrajzodban már úgyis leírtál, csak azokat a mérföldköveket emeld ki, melyek a leginkább megindokolják, hogy téged kell választaniuk! Leírhatod pl., hogy mi tetszett meg igazán a projektjükben, s ezt a feladatot miért tudnád jól ellátni, de mesélhetsz arról is, miért fontos számodra, hogy EVS önkéntes lehessél. Írhatsz céljaidról, terveidről, ötleteidről.

Motivációs leveledet szintén érdemes szépítgetni, formázni. Lehetnek benne képek, s fontos, hogy ez a dokumentum is szép, áttekinthető legyen. Add meg a lehetőséget arra, hogy ha valaki gyorsan át szeretné azt futni, meg tudja tenni, megtalálja benne a lényeget. Akár adhatsz alcímeket is az egyes bekezdéseknek, s természetesen emeld ki vastag betűvel a lényegesebb mondatokat.

Forrás: Messzelátó egyesület