Lemhényi áfonyakert!

share on:

Testnek, léleknek tesz egyaránt jót egy áfonyakert meglátogatása. Ezt élhette át a Zöld Nap Egyesület kilenc önkéntese 2020. július 15-én, amikor lehetőségük adódott kilátogatni Kelemen Gábor kézdivásárhelyi őstermelő lemhényi áfonyakertjébe. A szerdai látogatáson készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg. 

Mondhatnám testnek, hiszen köztudott mégha közhelynek is számít, hogy az áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik. Talán az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcsök egyike, és elképesztő ahogyan egy parányi kis kék bogyó mennyi zamatot, ízvilágot képes nyújtani. Nem hiába tudnak valamit az ázsiai és mediterrán konyhák képviselői, hiszen ezen konyhák egyik alapvető alapanyagaként is szolgál. Nem beszélve a tápértékről, mely a növény méretének többszöröse, hiszen minden más gyümölcsnél sokkal több antioxidánst tartalmaz, így megvédvén a szervezetünket nagyon sok betegségtől. Mondhatnám lélekben, hiszen csodás ahogyan végig nézheted a kis bokrok nővekedését, a még éretlen, de megérésre váró megbuvó bogyókat a zöld levelek árnyékában. Csodás amikor megtalálsz már egy érett bogyót és megkapod az engedélyt rá, hogy elfogyazd és nem utolsó sorban élmény Gábort hallgatni, ahogyan a tőle megszokott hangnemben beszél szenvedélyéről, amely talán második családjává nőtte ki magát.

A Zöld Nap Egyesület önkéntesei nevében köszönetünket fejezzük ki Kelemen Gábornak a mesés kis délutánért, melyet a lemhényi Áfonyakertben tölthettünk el.

Szerző: Derzsi Katalin

Fotó: Veress Nikolett Adrienn és Straua Medárd

zoldnap