Kiértékelték a Don`t trash our future projektet

share on:

Zöld Nap Egyesület szerdán (március 28) kiértékelő sajtótájékoztatót tartott a szervezet által lebonyolított Don`t trash our future:RRR projektről. A több mint egy évet tartó program elsődleges célja volt a környezetvédelem és az úgynevezett fenntartható fogyasztói magatartás népszerűsítése, amelynek lényege a környezetkímélő életmód, többek között a túlfogyasztás elkerülése, hogy kisebb legyen ökológiai lábnyomunk. A tájékoztatón készült fotók megtekinthetők az egyesület Facebook oldalán.

A céhes városban ez volt az ötödik ilyen jellegű projekt, mely az Erasmus+ program résztámogatásával valósult meg. Ráduly Attila egyesületi elnök és Bíró Kinga a projekt egyik mentora dióhéjban össze­foglalták az elmúlt év eredményeit,  majd levetítették a Haykuhi és Isabel által készített fényképes bemutatót. Az elnök arról is beszámolt, hogy ebben a projektben is számos partnerszervezettel (például a kézdivásárhelyi Sportiroda, a Kovászna Megye Hulladékgazdálkodási Egyesület) és tanintézménnyel (kézdikővári, albisi és kézdimartonfalvi gimnáziumok) dolgoztak együtt, közöttük is az egyik leghatékonyabban és legeredményesebben Kocsis Zoltánnal, a sportiroda vezetőjével. A sportcsarnokban működő asztalitenisz-iskola tevékenységébe a zöld napos önkéntesek is besegítettek, így a kisgyermekek sportolás közben angolul is tanulhattak. A kézdivásárhelyi zöldek az egy évig tartó projektben szokás szerint különös figyelmet fordítottak az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) által kínált lehetőségek népszerűsítésére. Mi sem bizonyítja jobban minthogy az elmúlt időszakban újabb székelyföldi fiatalokat sikerült bekapcsolni az önkéntes szolgálatba, akik hosszabb időre vállalnak külföldön önkéntességet. Ugyanakkor a projekt magába foglalta a Zöld Nap Egyesület által szervezett már hagyományosnak tűnő események lebonyolítását, nemzeti estek és különböző társalgási klubok szervezését is.

"Úgy gondoljuk az elmúlt évekhez hasonlóan egy újabb sikeres időszakot hagytunk magunk után, a török Ayse Büsra Yilmaz, az örmény Haykuhi Harutyunyan és a spanyol Isabel Fernandez önkéntesek új ismeretekkel gazdagodtak, amelyek a jövőben csak előnyükre válhatnak. Nyelveket tanultunk, több száz embert megmozgató rendezvényeket szerveztünk a megye különböző területein és nem utolsó sorban pedig számos új partnerséget kötöttünk különböző intézményekkel." - értékelte a projekt koordinátora.

Ráduly Attila azt is elárulta, hogy május elején újabb külföldi önkéntesek érkeznek Kézdivásárhelyre, akik egy éven keresztül segítik majd a Zöld Nap Egyesület mindennapi tevékenységeit.

Fotó: Derzsi Katalin

zoldnap