Kerékpáros felvonulás, béke napi megemlékezés is volt a Mozgó Délutánon

share on:

A Zöld Nap Egyesület partnerségben a kézdivásárhelyi Sportirodával immár nyolcadik éve, hogy rendszeresen rendezi meg a Mozgó Délután elnevezésű eseményt, melynek negyvenharmadik változatára csütörtökön szeptember 22-én került sor. A rendezvényen készült fotók az egyesület Facebook oldalán megtekinthetőek. 

A Kovászna Megyei Önkormányzat, a Communitas Alapítvány és az Európai Szolidaritási Testület támogatásával rendezett esemény most is elsősorban a kézdiszéki fiatalok bevonására összpontosult, de családoknak szóló programok sokasága színesítette az ingyenes rendezvényt. Alkalmanként a kisgyerekektől a felnőttekig minden korosztály képviselteti magát és kellemesen tölti el a két és fél órát. A szeptemberi Mozgó Délutánon több mint százan fordultak meg, akik többek között asztaliteniszeztek, szaladtak, teqballoztak, úgrókötelezhettek és a szervezőknek köszönhetően pedig különböző fajátékokat próbáltak ki. Az eseményt a zöldek és a kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagjai egy kisebb műsorral inditották, tizennegyedik alkalommal csatlakoztak a Nemzetközi Béke Naphoz. A Bod Péter Tanítóképző: Biró Abigél, Crivăț Andrea, Jákó Renáta, Füstös Orsolya-Noémi, Nagy-Oláh Adrien, Ráduly Blanka, Szabó Timea-Barbara, Balogh Kincső, Budi Babi, Gajdó Klaudia, Pakó Kamilla tanulói csodálatos énekekkel emelték az esemény színvonalát és Csiszer Brigitta, Kovács Kamilla pedig  béke napi gondolatokat osztottak meg, felkészítő tanár Kis Emese és Gligor Zoltán volt. Ezt követően Ráduly Attila a Zöld Nap egyesület elnöke ismertette az egybegyűltekkel a rendezvény célját és a béke fontosságát. A megmozduláson felolvasásra került Takács Boglárka a Zöld Nap Egyesület önkéntese által az ENSZ főtitkár erre a napra írt üzenete magyar nyelven. Az ENSZ 1981-ben határozta el, hogy bevezetnek egy tematikus ünnepnapot, ez kezdetben minden szeptember harmadik szerdáján kapott helyt, 2002-től viszont rögzítették, s szeptember 21-ben állapodtak meg.

Az esemény egyik fénypontja az Európai Mobilitási Hét alkalmával megszervezett Kritikus Tömeg bizonyult. A korábbi évek gyakorlatához híven a kerékpáros felvonulás résztvevői a Kicsid Gábor Sportcsarnok előtti téren regisztráltak, 17 órakor rendőri kísérettel elstartoltak, majd a város főterét és néhány forgalmas utcát érintve tértek vissza az indulás helyére, ahol a regisztrált 31 személy között különböző ajándéktárgyakat sorsoltak ki a szervezők. A bringás demonstráció idei mottója a „Jobb kapcsolatok”, ami közlekedésszakmai szempontból is sokrétű jelentéssel bír. Egyrészt kiemeli és elősegíti az olyan emberek együttműködését, akik szaktudásukkal, kreativitásukkal és elkötelezettségükkel növelik a fenntartható mobilitással kapcsolatos tudatosságot. Másrészt törekszik az aktív mobilitást támogató magatartás előmozdítására, valamint célként tűzi ki a kapcsolatteremtést a már ismert csoportok és az új közösségek között. Figyelmet fordítva a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére, amely mint ahogy a világban már számos helyen felismerték, alternatívát jelenthet a gépi erővel működtetett járművekkel szemben, illetve egyféle véleménynyilvánítás a kerékpárosok szempontjait figyelmen kívül hagyó úthálózatok miatt. 

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Kovács Kamilla, Iochom István és Takács Boglárka

zoldnap