Karácsonyra készülődtek

share on:

 Közelednek az Ünnepek. Az utóbbi időben ezt a kijelentést egyre többen kapcsolják a hihetetlen mértékű fogyasztáshoz és pazarláshoz. Szerencsére rengeteg módja van annak, hogy az Ünnepek alatt is környezettudatosak legyünk. December első hétvégéjén a céhes városban a Zöld Nap Egyesület szervezésében második alkalommal került sor a Zöld Karácsony rendezvényre. Az eseményen készült fotók megtekinthetőek az egyesület facebook adatlapján. A szombati és a vasárnapi program olyan gyerekek számára szólt, akik szeretnek kézműves tevékenységen részt venni.

 A rendezvény célja volt az is, hogy a résztvevők megismerjék a zöld karácsony megvalósítása nem csupán a környezetünk védelmét biztosítja, de ez a legsikkesebb mód a karácsonyi ünnepek leforgatásához! A szülőkre is gondoltak a szervezők, nekik szólt szombat délután 17 órától szervezett vetített-képes előadás, melyben a fogyasztói társadalom visszafordíthatatlan kártékony hatásait mutatta be Bandi Zsolt környezetmérnök. A mintegy hatvan résztvevőnek a Zöld Nap Egyesület két EVS önkéntese Gayane Asatryan és Ieva Brikmane segítettek a szervezet tagjaival együtt. A tolmács szerepét pedig Derzsi Eszter töltötte be.

 A hulladékokból készült termékeket a jelenlévők hazavihették, megmutatva a család többi tagjának is, hogyan lehet például egy WC- papír gurigából karácsonyi díszt készíteni. Az elkészítés rendkívül egyszerű, a gurigákat kissé ki kellett lapítani, majd egyforma csíkokra vágni. Ezután jöhetett a kirakós, a leggyorsabban ragasztópisztoly használatával haladtak, mert szinte azonnal megkötött. A legtöbb résztvevő a Turóczi Mózes gimnáziumból érkezett, Salamon Ferenc magyar szakos tanár kiséretével. A rendezvény jövőre is megszervezésre kerül. A szervezők köszönik a Communitas Alapítvány és a Fiatalok Lendületben program támogatását.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Gayane Asatryan

zoldnap