Harmadik alkalommal is megszervezték a Tavaszi Zöld Napokat

share on:

Péntek délután az immár hagyománnyá vált civil kerekasztal megbeszéléssel vette kezdetét a három napos Tavaszi Zöld Napok. A sportmotel társalgójában a Zöld Nap Egyesület a Civilek Háromszékért Szövetséggel (CIVEK) közösen hívta össze a kézdiszéki nonprofit szervezeteket, hogy hét nagy témakört tárgyaljanak meg. Itt terítékre került a szeptemberben elkészült Nemere Útja és annak idei fejlesztései, az európai önkéntes szolgálat (EVS) témája, napirendi pontként szerepelt a háromszéki civil katalógus és a civil konzultációs napok is.

A civil konzultációs napokon a CIVEK vezetõségi tagjai felváltva, tanácsadást biztosítanak a civil szervezetek számára jogi, pénzügyi és pályázati témakörben. A Civil Konzultációs Napokra minden hónapban sor kerül, egy-egy alkalommal Baróton és Kézdivásárhelyen. Ezenkívül a civil szervezeteket érintő problémákról, megmozdulásokról tanácskoztak. Az eseményen 10 civil szervezet képviseltette magát. A szombati napon immár harmadszor került megrendezésre a régió környezetvédelmi szervezeteinek (gy)ülése. A 10 órától kezdődő kezdeményezés célja elősegíteni az együttműködést a régió zöld civilszervezetei között, ugyanakkor a környezetvédelemmel kapcsolatos főbb problémák, történések megbeszélése. A találkozón bemutatásra került a székelyföldi termékadatbázis amelyet a csíkszeredai Zöld Székelyföld Egyesület kezdeményezett. A jelenlévők az aktuális zöld problémák mellett betekintést nyerhettek Zonda Balázs, a Gosp-Com Kft. megbízott igazgatója segítségével a kézdivásárhelyi hulladékgyűjtés helyzetébe és problémáiba. Ezzel párhuzamosan a zöldek partnerként bekapcsolódtak a Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala által megszervezett tavaszi nagytakarításba. A szemétszedési akcióhoz szükséges szemeteszsákokat a Polgármesteri Hivatal biztosította. Az est fő mozzanata a Föld órájához való csatlakozás volt, amelyen gyertyákat osztottak szét a jelenlévők között, ebből rakták ki a hatvanas számot. Az egybegyűltek a mostoha, esővel tarkított, szélfúvásos időjárást okolták, hogy a tavalyi száznál is több jelentkező helyett idén csak ötvenen gyújtottak gyertyát a sportcsarnok előtti téren. A jelenlevők szórakoztatására Fejér Ameli Lilla népdalokat énekelt, míg Kudelász Gyöngyi gitárszámokat adott elő. A szombati napon készült fotók megtekinthetők itt .

A vasárnapi programok helyszíne a Vigadó Művelődési Ház volt. Zöld Nevelés címmel 12-től környezetvédelmi előadások hangzottak el, Tóth Katalin a zöld irodákról értekezett, Szőcs Csongor a "Hogyan lehet hulladékból terméket előállítani?" kérdésre adott választ, Borbáth Mónika a székelyföldi tájépítészetet szemléltette és Szabó László pedig a napelemek működését ismertette. A prezentációk szünetébe a résztvevőknek lehetőségük volt origamizni, ökolábnyomot mérni és különböző zöld totókat kitölteni. Az előadásokat követően kvíz segítségével kiértékelték azokat és levetítették a fontosabb eseményeket képekben. Ezzel párhuzamosan az előtérben a Pro Pectus Egyesület egy standot állított fel, ahol különböző hulladékokból készültek újrahasznosított tárgyak. A hétvégi rendezvény Gál László: Erdőről hozott pillanatok természetfilmjének a vetítésével ért véget. A harmadik napon készült fotók megtekinthetők itt .

Partnereik voltak: Kézdivásárhelyi Önkormányzat, Vigadó, Pro Pectus Egyesület, a kézdivásárhelyi sportiroda, CIVEK

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Kratochwil Zsolt

zoldnap