A mozgás öröme a Nemere Útján

share on:

A meleg nyári napsugarak újra a természetbe csábítottak kicsit és nagyot, fiatalt és időset, gyereket és felnőttet, férfit és nőt, akik biciklire pattanva indultak neki a két napos túrának versennyel egybekötve. A Zöld Nap Egyesület szervezésében július 23-24-én a Nemere Útján 36 személy vett részt az aktív kikapcsolódásban. A túrán készült fotók az egyesület facebook oldalán tekinthetőek meg.

Nemcsak Kézdivásárhelyről és a környező településekről, hanem Kovásznáról, Zaboláról, Sepsiszentgyörgyről, illetve Szásznádasról is csatlakoztak a megmozduláshoz. A kilenc 3-4 fős csapat szombaton 10 órakor indult neki a kalandos útnak a kézdivásárhelyi Sinkovits Stadiontól, amely kezdők számára sem jelentett túl nagy megterhelést. Szentkatolnát, Gelencét, Haralyt, Zabolát, Székelypetőfalvát, Székelytamásfalvát, Szörcsét, Orbaiteleket, Cófalvát érintve minden csapat felfedezhette a helyi jellegzetességeket, a székely vendégszeretetet, a falvak jelenét és történelmi múltját egybekötve.
A túrázók a lécfalvi általános iskola udvarán pihenhettek meg, számolhattak be a nap eseményeiről és fogyaszthatták el vacsorájukat. Az este a rövid értékeléseket követően az Elemér a Nemerén elnevezésű kincskeresés díjkiosztójával, majd közös tábortűzi énekléssel zárult.
Másnap reggel a teljes csapat már együttesen indult hazafelé a Kézdimárkosfalva, Kézdimartonfalva, Hatolyka, Szentkatolna útvonalon. Egy kis kitérővel a Fekete ügyből kialakuló Rétyi tó partjánál pihenhettek meg a biciklisek, megcsodálva a fenyvesekkel övezett tájat. A résztvevők a két nap alatt így 110 km-t hagyva maguk után megismerhették az igazi kuriózumnak számító békés falusi tájat, hagyományainkat és épített örökségünket is.
Minden jelenlévő számára bebizonyosodott, hogy a túrázás egy olyan életforma, amellyel nemcsak a természetért és a környezetünkért tehetünk, de egyben ápolhatjuk testi és lelki egészségünket. Talán Móricz Zsigmond szavaival foglalhatnánk össze leginkább a hétvégi túra lényegét: „Menjetek ki a természetbe, s ismerjétek meg egymást ott, ahol az ember őszinte lesz.”

A rendezvény célja volt a lakosság érdeklődésének növelése a biciklitúrák irányába, rámutatva arra, hogy a biciklizés által nemcsak az egészséges mozgást gyakoroljuk, hanem ugyanabban az időben tágíthatjuk általános műveltségünk határait megismervén térségünket és fejleszthetjük kreativitásunkat valamint a csapatban való együttműködés szellemét is erősíthetjük ezáltal. A szervezők köszönik Nagy Csongor László a nagyborosnyói Általános Iskola igazgatójának segítségét. A kétnapos bringatúra támogatói a Kovászna Megye Tanácsa, a Bethlen Gábor Alap, a Senso Kft és az Erasmus plusz program.

Szerző: Jánó Tünde

Fotó: Silvia Blanco Gonzalez és Ráduly Attila

zoldnap