Miért különleges az önkéntesi munka ?

Hogyan kerültem a Zöld Nap sugarába? 

Jó pár évvel ezelőtt a közeli sportcsarnokbn zajlott a „Ruhámat a ruhádért" akció, amelyet nagyszerű elképzelésnek tartottam és ott tudtam meg, hogy a Zöld Nap Egyesület szervezte. Ott ismertem meg a szervezet elnökét, Ráduly Attilát, akit rendkivül ügyes,lelkes embernek láttam, ami be is igazolódott a későbbiekben. A következő találkozás egy előadás keretén belül volt, amelyet az egyesület egyik akkori külföldi önkéntese tartott a Vigadó Művelődési Házban, saját országát, népét mutatva be a nagyszámú közönségnek.

Nagyon tetszett az est és külön érték volt számomra, hogy angol nyelven folyt, mégis mindenki hozzáférhetett az ott bemutatottakhoz Derzsi Katalin projektmenedzser tolmácsolása révén. Attól kezdve már nagyon vártam, mikor vehetek részt az egyesület valamilyen, közönségnek szánt programján. Hamarosan jött is a következő lehetőség, ingyenes francia nyelvórákon lehetett részt venni az egyesület székhelyén, hetente, melyeket egy másik szintén Franciaországból érkezett EVS önkéntes tartott és nagyon ügyes nyelvoktatónak bizonyult. Különös örömet szerzett nekem ez a lehetőség is, mivel itt elsősorban angol és francia nyelvismereteimet frissíthettem, gyakorolhattam, nyelvtanári foglalkozásomban is segített jobban megérteni tanítványaimat azáltal, hogy tanulóként voltam jelen ezeken az órákon. Mindemellett sok új ismeretségre tettem szert az új "osztálytársaim" révén és mi több, régi tanítványaimmal lehettem új „osztálytárs". Különleges élmény volt. Gondolom a többi résztvevőnek is nagy élményt és hasznos időtöltést nyújtott ez a nyelvtanulási lehetőség. Rendkivül hálásnak éreztem magam az egyesületnek, hogy ilyen nagyszerű lehetőségben részesülhettem. Elhatároztam, jelentkezni fogok önkéntesnek, mert úgy éreztem, tartozom azzal ennek a lelkes, ötletes, nagyszerű terveket követő  csapatnak, hogy valamilyen módon bedolgozzak és én is segitsem tevékenységüket.

Így jelentkeztem náluk „külső önkéntesnek” és boldog voltam, mert már az első gyűlésük alkalmával befogadtak a közösségbe és feladatokat kaptam, melyeket lelkesen igyekeztem végrehajtani, lehetőségeim szerint. Az első "közmunkám" a városi sportcsarnokban volt egy fotóverseny díjkiosztó eseményére készülve, képeket kereteztünk és raktuk fel a falra, közben beszélgettünk, viccelődtünk és ismerkedtünk egymással. Nagyszerű érzés volt, hogy tartoztam egy közösséghez, segíthettem valamiben, új embereket ismerhettem meg, láttam, hogyan szerveznek egy-egy nagyszerű tevékenységet és láttam, milyen a mozgató ereje az egyesületnek.

Egyre jobban megbizonyosodtam,itt egy nagyszerű gépezet működik,rendkivül hasznos, széleskörű tevékenységgel, melyet jól képzett, toleráns, emberközeli, széles látókörű, céltudatos elnökség vezet. Biztos voltam, hogy a lehető legjobb helyre jelentkeztem, ha lelkesen tenni akarok valami és valakiért globális elképzelések alapján, ha én is hozzájárulnék lakóhelyünk, környezetünk védelméhez, embertársaink neveléséhez, segitéséhez, egészségünk és jólétünk megőrzéséhez.

Mindebben nagy segitségnek bizonyult tulajdonképpeni pedagógusi foglalkozásom, ami révén bevihettem az iskolám közösségébe az egyesület felemelő, segitő szellemét. Örömmel tapasztaltam, hogy mennyire szivesen kapcsolódtak be a tanulók a helyben szervezett tevékenységekbe. Ugyanakkor lelkesen vettek részt az egyesület kül-és belföldi táboraiban,ahonnan rendkivüli élményekkel tértek haza. Nem tudom itt teljességében felsorolni, mennyi különleges akcióban vettem részt az elmúlt négy év során az egyesület szervezésében, ahonnan soha nem hiányzott a jókedv, a kultúrális aláfestés, az összetartás, a tenniakarás, az emberszeretet.

Összegezném az eddigieket talán azzal, hogy igenis, érdemes és ugyanakkor megtisztelő, felemelő ennek az egyesületnek a tagja lenni! Olyasmiket tapasztaltam,amiket nélkülük sosem sikerült volna. Nagyszerű érzésekkel, ismeretekkel táplálnak, melyekre minden emberfiának szüksége van a mai és jövőbeni életükben. Örömmel látom, hogy egyre gyorsabban bővül a tagság és ami fontos, hogy egyre fiatalabbak csatlakoznak, kül- és belföldiek egyaránt. (Ez is igazolja, hogy "valamit” nagyszerűen csinálnak.)

Végezetül kitartást, jó egészséget, sosem lankadó lendületet, jókedvet, felemelő sikereket kívánok az elnökségnek, és az egyesület minden kedves tagjának és, hogy se vírus, se más ne álljon útjába senkinek a céljai megvalósitásában.

Legyetek bátrak! Jelentkezzetek önkéntesnek! Maradjatok meg sokáig a Zöld Nap éltető sugarában!

                                                                                                        Turóczy Margit, tiszteletbeli tag