Hogyan is kezdődött az egész.....

....a Zöld Nap egyesülettel 2010-be találkoztam először, miután a szervezet vezetősége felkeresett, hogy közösen segítsünk egy beteg kisgyereken. Én voltam az a személy aki tartotta a kapcsolatot a gyerek családja és az egyesület közt. Ez a találkozás hamar véget ért mindaddig amíg a sors vagy akármi is nem döntött úgy 2011-ben, hogy ismét összefonja útjaim az egyesületben dolgozó aktivistákkal, mit sem sejtve, hogy ez a találkozás egy 360 fokos változást hoz az életemben, mármint ami a jövőmet illeti.

2011 elején ismét egy beteg kisgyerek megsegítése volt a cél, de ezúttal én voltam az, aki az egyesület támogatását kérte. Ahhoz, hogy segíteni tudjam a kisgyereket szükségem volt egy egyesületre, aki támogat, hiszen a sok átverés miatt, még orvosi bizonylat birtokában sem jelentették meg sehol a segélykérést, hacsak egy szervezet nem volt a háttérben. No hát ha ez volt a kérése a médiának, akkor vettem a bátorságom és újra megkerestem az egyesület elnökét aki gondolkodás nélkül igent mondott. Mivel így már szavahihetőbb voltam, megjelent több sajtó orgánumba a segélykérés, karitatív estéket szerveztünk, más támogatások után néztünk és amennyiben lehetett segítettük a kisgyerek felépülését. Valójában ez az a történet, melynek köszönhetem, hogy itt vagyok.

Akkor úgy éreztem hálával tartozok az egyesületnek és kellene találnom valamilyen utat, hogy viszonyozzam segítőkészségüket. Azt hiszem én vagyok az egyetlen személy az egyesületben, akinek nem volt fő célja a környezetünk megóvása a csapathoz való csatlakozás által. Akkoriban az az igazság, hogy nem nagyon foglalkoztam zöld dolgokkal, szelektív hulladékgyűjtéssel, fenntartható fejlődéssel. Mit sem tudtam ezekről a dolgokról, én csak segíteni szerettem volna amiben tudok. Az első lépés amit megkellet tennem az volt, hogy kitöltsem a jelentkezési ívet. Ez meg is történt és így a Zöld Nap Egyesület önkéntese lettem. Hosszas beszélgetések sora következett az egyesület elnökével a szervezet jövőjéről, terveiről. Minden beszélgetést követően egyre tisztábbá vált bennem az egyesület célja, missziója és meggyőződtem arról, hogy igenis van értelme a zöld életnek. Ugyanakkor az is körvonalazódott bennem, hogy mi az amiben tudnám segíteni az egyesületet . És ez első ízben a pályázatírás volt. Kisebb nagyobb sikerrel. Mint ahogyan már említettem az egyesület életében aktívan 2011 óta vagyok jelen, ekkor kezdődtek el azon projektek megvalósítása, melyben részt vehettem mint projektmenedzser. Ez magában foglalja úgy a pályázatok megírásában valamint lebonyolításában vállalt szerepet. 2012 óta európai uniós környezetvédelmi, de nem csak, projektek tervezésében, megvalósításában veszek részt. Örülök, hogy egy olyan önkéntes csapatot sikerült összehozni az évek során akikkel nagyszerűen tudunk együttműködni és ez elősegíti az egyesület szakmai fejlődését is.

Most már kijelenthetem, hogy olyan aktivitásokban veszek részt, melyek hasznosak az egész társadalomra nézve. Remélem, szakmai tapasztalatomnak köszönhetően tudom majd segíteni a szervezet munkáját a jövőben is, hiszen kiemelkedő fontosságúnak tartom a jövő nemzedék szemléletformálását. Bízom benne, hogy együtt hatékonyan tudunk tenni saját és gyermekeink jövőjéért. Az egyesület munkáját dióhéjban a következőkkel tudtam, tudom segíteni: pályázatírás, játékos környezeti nevelési módszerek elsajátítása, kiadványok összeállítása, tréningek szervezése, lebonyolítása, EVS mentor, Fiatalok Lendületben projektek megvalósítása, angol és román nyelvre való fordítás, stb.

A fent leírtak csupán pár %-át teszik ki mindazon feladatoknak, amit az egyesület tevékenységében egy önkéntesnek lehetősége adódik elvégezni. Meggyőződésem, hogy az egyesületben eltöltött évek nagyban hozzájárultak úgy szakmai mint személyes fejlődésemhez egyaránt. Nagyon sok minden történt e pár év alatt, amit nem részleteznék bővebben, hiszen nem lenne elegendő hely , és talán unalmassá is válna olvasása, viszont a szó szoros értelmében állíthatom, hogy a Zöld Nap Egyesület a mindennapjaimmá vált, hogy meddig lesz ez így arra a választ senki sem tudja. Vannak napok, mikor minden nehezebb és nyomasztó...azok a napok, amikor az ember azt gondolja....ennyi volt, nem csinálom tovább, de ezeket a napokat majdnem mindig felváltja egy olyan, mely érdemessé teszi az elkezdett munkánk folytatását. Ez lehet egy mosoly egy gyerek arcán.......vagy akár egy újabb elültetett fa vagy.....

Szerző: Derzsi Katalin