Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Hogyan lehet belőlem ESC/EVS önkéntes?

Lépésről lépésre 1. lépés – Tájékozódj!

Gondold át, hogy miért szeretnél önkéntes lenni! Olvasd át a pályázati útmutatót, tájékozódj régi önkéntesektől. Ellenőrizd, hogy megfelelsz-e a részvételi kritériumoknak! Mi nem egy ESC projekt? az alkalomszerű, nem megtervezett, részmunkaidős önkéntes tevékenység; a vállalkozásnál töltött szakmai gyakorlat; a fizetett állás; az ESC tevékenység nem helyettesíthet fizetett munkaköröket; a szabadidős vagy turisztikai tevékenység; a nyelvtanfolyam; az olcsó munkaerő kihasználása; a külföldön töltött tanulmányi vagy szakképzési időszak.

2. lépés – Találj egy küldő szervezetet!  Az ESC programban úgynevezett akkreditált küldő szervezeteken keresztül lehet részt venni, melyek az önkéntesek toborozását, felkészítését, kiutazásuk megszervezését végzik, és kapcsolatot tartanak az ESC szolgálat ideje alatt a külföldön lévő önkéntesekkel. Küldő szervezetet két módon találhatsz: 1. Kapcsolatba lépsz egy, a lakóhelyed közelében működő, már regisztrált ESC küldő szervezettel. 2. Vagy meggyőzöl egy általad ismert, fiatalokkal foglalkozó, tapasztalt civil szervezetet, hogy akkreditálja magát mint küldő szervezet.  

3. lépés – Találj egy fogadó helyet!  Minden küldő szervezet egy picit másként működik, eltérő elvek alapján eltérő számú önkéntest küld külföldre.Vannak szervezetek, amelyek csak az évek során kialakult partnereikkel működnek együtt, és csak hozzájuk küldenek önkénteseket, de akadnak olyan szervezetek is, melyek bármely regisztrált fogadó hellyel szívesen alakítanak ki új kapcsolatokat. Az akkreditált fogadó szervezetek és projektjeik hivatalos adatbázisát itt találhatod meg: http://www.evsdatabase.eu  Az adatbázisban különböző szempontok szerint kereshetsz, azonban csak angol nyelven érhető el. A legtöbb küldő és fogadó szervezet előzetesen meggyőződik arról, hogy a jelentkező mennyire azonosul az önkéntesség gondolatával és hogy mennyire elkötelezett egy rövidebb vagy hosszabb távú önkéntes szolgálat mellett. 

4. lépés – Pályázat elkészítése  Ha a felek (küldő- fogadó- koordináló szervezet és az önkéntes) megállapodtak a részletekben és minden kérdést tisztáztak (leendő önkéntesként ne szégyellj olyan dolgokat is megkérdezni, mint – hol fogok lakni, ki lesz a mentorom, heti hányszor lesz nyelvórám?), benyújtják pályázatukat egyikük Nemzeti Irodájához, hogy támogatást igényeljenek az EVS projekt költségeinek fedezéséhez. A támogatás fedezni fogja a ki- és hazautazás költségét, a biztosítást, a szállás és étkezés költségeit, a felkészítés, a nyelvtanulás költségeit és a zsebpénzt (ennek mértéke attól függ, hogy melyik országba utazol).

 5. lépés – Pályázat elbírálása A beadási határidőtől számítva maximum három hónapot kell várni a pályázat elbírálására és az eredmények megszületésére. A pályázat eredményéről küldő vagy fogadó szervezeted kap hivatalos értesítést, melyek tájékoztatni fognak Téged is. Ha pályázatod támogatást nyert, küldő szervezeteddel közösen elkezdhetitek a kiutazást szervezni, intézni a biztosítást. Indulásod előtt részt kell venned egy felkészítő képzésen is, ahol találkozhatsz más, külföldre induló önkéntesekkel is és számos dologra választ kaphatsz (pl. hogyan működik a biztosítás, milyen problémákkal szembesülhetsz külföldön stb.) Ha pályázatodat elutasították, érdemes az elutasítás indokait figyelembe véve újra beadni a módosított pályázatot a következő határidőre.

Video