Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.
Breaking News

Bemutatkozunk

A Zöld Nap Egyesület környezetvédelmi, szakmai-tudományos szervezet, amely 2009 nyarán jött létre. Egyesületünk csapata ökológusokból, gazdasági szakemberekből, képzőművészekből áll, de vannak köztünk pedagógusok, mérnökök és szociológusok is. Különbözőségünk tudatában szövetkeztünk egy vallástól, politikai nézettől független cél érdekében, egy harcban, amit mindnyájan, közösen kell, megvívjunk. Működésünk óta több mint 1000 eseményt tudhatunk magunk mögött. Nincs alárendelve semmilyen más jogi személynek, működése demokratikus elvek alapján történik. Nyitott, érzékeny társulat vagyunk. 14 fő taggal és 25 önkéntessel.

Az egyesület célja A környezettudatos gondolkodás terjesztése. Annak tudatosítása a háromszéki társadalomban, hogy az ökológiai és a társadalmi problémák kölcsönhatásban állnak egymással. Annak hangsúlyozása, hogy az ökológiai értékek védelme nem csak a hagyományos környezetvédelemmel, hanem a társadalmi berendezkedéssel is kapcsolatban áll. A háromszéki civil öntudat építése. Annak tudatosítása a székelyföldi társadalomban, hogy a civil szervezetek szemlélet- és társadalomformáló erejükből következően sokat tehetnek az ökológiai-társadalmi problémák megoldása érdekében. A természet- és környezetvédelem, valamint az oktatás és sport egyesületünk alapítása óta fontos tevékenységek és értékek. Programjainkkal a fenntartható életmódra való nevelést, környezetünk szeretetét és védelmét, valamint az egészséges életmód terjesztését támogatjuk. Egyesületünk tevékenységén keresztül egy aktívabb, tudatosabb, felelősségteljesebb és egészségesebb társadalom jöhet létre.

Tevékenységeinkből néhány:

  • természeti értékek megóvása,
  • sportprogramok, kerékpártúrák lebonyolítása
  • táborok, természetjárás szervezése,
  • Nemere Útja zöldút építése
  • önkéntesek bevonása, szervezése
  • környezet és természetvédelmi programok, rendezvények szervezése,
  • kiadványok készítése, publikációk közreadása,
  • előadások, programok általános-, középiskolásoknak, felsőfokú oktatásban résztvevőknek,
  • együttműködés a civil szektor más szakterületeinek képviselőivel.
  • lakosság ökológiai szemléletformálás, tanácsadás, oktatás, nevelés, médiatevékenység

Céljainkat a következő rendezvényekkel valósítottuk meg:

Néhány olyan eseményt, kampányt emelnék ki, amely nagyobb tömeget vonzott, és híre a megyén kívülre is elszárnyalt: A Tavaszi Zöld Napokat említeném elsőként: több mint hatszázan kapcsolódtak be, kicsik nagyok egyaránt. A háromnapos rendezvény legnagyobb akciója 1153 facsemete elültetése volt Kézdivásárhely területén. 2010 őszén egy játszótér építését vettük tervbe. A szükséges kellékek beszerzéséhez az anyagi keretet jótékonysági estekkel és a helyi református egyházközséggel begyűlt perselypénzből biztosítottuk. A játszóteret a 2-es számú óvoda udvarára állítottuk fel. Évente nagy népszerűségnek örvendő tematikus fotópályázatot szervezünk. Alkalmanként több száz versenyző alkotása érkezik be. A legjobb fotókból színes falinaptárt készítünk. A Vásárolj Helyi Terméket kampány hatalmas sikert aratott és több részből állt: egy háromnyelvű videó készült, amelyben huszonegy civilszervezet képviselője szólal meg, a videót csak a Youtube internetes portálon huszonegyezren tekintették meg. Elkészítettük a Kézdivásárhelyt és a Nemere Útját népszerűsítő reklámfilmet, amelyben bemutattuk a nevezetességeket a régió értékeit. Több környező település eseményein vagyunk jelen zöld nap standunkkal. A hátunk mögött hagyott időben megannyi kerekasztal beszélgetést szerveztünk, iskolákban és óvodákban fejtettünk ki környezettudatosságra nevelő oktató munkát, dokumentumfilmeket vetítettünk Háromszék területén.

2011 őszén elkészítettük a Nemere Útja zöldutvonalat (www.nemere.zoldnap.info). Kovászna megye és Háromszék turisztikai, gazdasági életét a térség egyedi jellege határozza meg: gazdag turisztikai potenciál, multikulturalitás, kulturális örökség. A közelmúlt gazdasági, társadalmi átalakulásai és a világgazdasági trendekhez való felzárkózás új kihívás elé állított minden idegenforgalommal foglalkozó ágazatot. Egyre fontosabbá válik azoknak a módszereknek, stratégiáknak a kidolgozása, melyek az ágazat eredményességét növelik, hosszú távon, szinten tartják. A jövőben nagyobb hangsúlyt fektetünk a pályázatfigyelésre, a pályázati lehetőségekre. Már számos partnerrel vagyunk szoros kapcsolatban, de úgy érezzük, hogy még többre van szükség. Össze kell fognunk együtt, kell működnünk, mert így fejlődőképesebbek leszünk. Természetesen a cél továbbá minél több rendezvény megszervezése, a természetvédelemre való buzdítás és csapatunk fejlesztése különböző csapatépítő tréningeken, tanfolyamokon. Hatással vagyunk a helyi lakósságra, hiszen hirdetéseink, médiában való megjelenésünk során folyamatosan tájékoztatjuk őket. A médiában való megjelenésünk eseményfüggő, de jelenleg is folyik szerdánként egy rádióműsorunk a Siculus Rádióban „Zöldhullám” néven. Több megjelenési lehetőségük van, ezek nem hirdetések, hanem kifejezetten programokról, tevékenységekről szólnak, pozitív példákkal próbálják az embereket meggyőzni. Zöld Napok névvel 2011.–től kiadjuk a háromhavonta megjelenő ingyenes újságunkat. 2010 Október közepén a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MCSZESZ) tízedik alkalommal szervezte meg az ÉV Civil Szervezete Díjat és egyesületünk a harmadik helyezést érte el.

Továbbra is részt veszünk az Erasmus+ Programban (régen Fiatalok Lendületben Program), mint EVS küldő és fogadó szervezet, valamint ifjúsági cserékben is jelen vagyunk. Hazai és külföldi önkéntes lehetőségek és képzések biztosításán keresztül a hozzánk kapcsolódó fiatalok elhelyezkedési esélyei javulnak, munkaerőpiacon is értékes kompetenciáik fejlődnek, nyelvtudásuk erősödik. Nemzetközi programjainkon keresztül közösségünk tagjaiból aktív állampolgárok válnak, akiknél megfigyelhető a sztereotípiák csökkenése, a kreativitás és a vállalkozó kedv növekedése. Számos, hozzánk kapcsolódó pályakezdő munkanélküli tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon a mi önkéntes programjainkon való részvételt követően, mely bizonyítja, hogy az ott szerzett kompetenciáik tényleg értékesek. Így egyesületünk tevékenységén keresztül hosszú távon bővülhet a foglalkoztatottság.

A tevékenységeinkről képekben a Facebook oldalunkon vagy az Instagramon itt tájékozódhattok:

Cím: 525400, Kézdivásárhely, Hóvirág utca, 12 szám Kovászna megye, Románia.

Tel: 0766.611066

Email: zoldnapegyesulet@gmail.com

Honlap: www.zoldnap.info, http://zoldnap.blogspot.com

Ha megnyerte tetszését Egyesületünk tevékenysége, kérjük, adományával és adója 3.5%-ának felajánlásával támogassa a szervezet működését!

Video